Една от най-големите криптокомпании в света - Binance, ще придобие дял на стойност 200 млн. долара в сп. Forbes, което е поредният обрат в 105-годишната история на марката.

Forbes, известна със своята класация на милиардерите, обяви, че сделката ще й помогне да се превърне в лидер при предоставянето на информация за дигиталните активи, като биткойн.

Новината за инвестицията обаче предизвика въпроси сред медийни наблюдатели относно потенциален конфликт на интереси.

Binance заведе дело за клевета срещу Forbes през 2020 г., след което се отказа от своя съдебен иск, припомня BBC.

Анализатори също така отбелязват, че криптоактивите са особено уязвими на манипулации от страна на знаменитости и медийни публикации, предизвиквайки предупреждения от регулаторите по цял свят.

В изявление, с което съобщава за инвестицията, основателят на Binance Чангпенг Жао казва, че гледа на медиите, като на "съществено важен елемент за изграждането у потребителите на едно по-мащабно разбиране" на криптопазара и на развиващите се блокчейн технологии.

Основателят на Binance е богат почти колкото Закърбърг и БъфетСъстоянието на основателя и главен изпълнителен директор на борсата за криптовалути Чангпенг Жао, по-известен като CZ, възлиза на 96 млрд. долара, според нова оценка от индекса на милиардерите на Bloomberg

Милиардерът, чието лично състояние се оценява на близо 100 млрд. долара, впоследствие поясни в Twitter, че фокусът му е върху това да помогне на Forbes да изгради своята технология, като нарече редакционната независимост на изданието "неприкосновена".

Пред CNBC Чангмент Жао заяви, че неговата компания планира инвестиции и в други традиционни компании с цел популяризиране на блокчейн технологията.

От Forbes обявиха, че Binance ще предоставя технологични съвети, помагайки на бизнес изданието "да максимизира своя бранд" и да напредне в плановете си да превърне читателите в плащащи абонати.

От изданието казват, че няма да променят сферите, които отразяват, но се надяват настоящият екип за дигиталните активи и "някои други ресори" да се разраснат с времето.