Цената на биткойна падна рязко снощи, докато тази на етера също записа сериозно понижение, с което беше изтрита около 150 млрд. долара от капитализацията на пазара на криптовалути.

Биткойнът се е обезценил с над 7% за последните 24 часа и малко по-рано днес се търгуваше на цена от 38 885 долара, според данни на Coinmarketcap.com.

Етерът, която е втората най-голяма криптовалута по пазарна капитализация, поевтиня с близо 9% през последните 24 часа. По-рано днес етерът се търгуваше на цена от 2 860 долара, след като в последното денонощие цената му падна до 2 809.51 долара.

Около 147 млрд. долара бяха изтрити от целия пазар на криптовалути в последните 24 часа, според данни на Coinmarketcap.com.

Пониженията при криптовалутите идват след разпродажбите на Уолстрийт във вчерашната сесия. Технологичният индекс Nasdaq отчита спад от близо 5% тази седмица, докато S&P 500 бележи понижение в трета поредна седмица.

С повишението на доходността по 10-годишните щатски държавни облигации по-рано през седмицата инвеститорите ограничиха позициите си при по-рисковите активи.

Федералният резерв на САЩ също така даде индикации, че планира да започне да ограничава счетоводния си баланс, както и да намалява изкупуването на облигации и да повишава лихвите.

Една от често споменаваните причини за инвестиция в биткойн е, че криптовалутата действа като хедж срещу повишаващата се инфлация, но анализатори твърдят, че има риск по-агресивната политика на Федералния резерв спрямо лихвите да спре устрема на биткойна.

Основателят на Binance е богат почти колкото Закърбърг и БъфетСъстоянието на основателя и главен изпълнителен директор на борсата за криптовалути Чангпенг Жао, по-известен като CZ, възлиза на 96 млрд. долара, според нова оценка от индекса на милиардерите на Bloomberg

Едуард Моя, пазарен анализатор в Oanda, заяви пред CNBC, че на фона на лекото отстъпление на лихвите по щатските държавни облигации в края на седмицата “е било малко разочароващо, че биткойнът не е реагирал малко по-положително на тази промяна.”

Цената на биткойна продължават да пада от ноември, като спадът е с над 40% от достигнатата рекордна стойност от около 69 000 долара.

Някои експерти предупреждават, че криптопазарът може би се насочва към спад скоро, тъй като засиленият регулаторен контрол и колебанията в цените ограничиха перспективите пред биткойна.

Регулаторните органи предприемат мерки срещу криптовалутите. Китай напълно забрани всички дейности, свързани с криптовалутите, а властите в САЩ също ограничават някои аспекти на пазара.

В своя прогноза от вчера Моя казва, че цената на биткойна може да падне под 40 000 долара, тъй като Централната банка на Русия е предложила налагането на забрана за използването и добиването на криптовалути на територия на Русия, твърдейки, че дигиталната валута представлява заплаха за “финансовата стабилност и суверенитета на паричната политика.”

Той също така отбелязва, че в момента Русия е в топ три на страните, в които се добиват най-много биткойни.