Ел Салвадор стана първата страна, приела биткойна за официално разплащателно средство, но дигитализацията на финансовия сектор в латиноамериканската държава продължава с пълна сила.

Следващата точка в дневния ред на правителството е предоставянето на заеми с ниска лихва за малките фирми, обезпечени с криптовалути, съобщава Coin Telegraph.

Засега управляващите не разкриват подробности за криптозаемите, но заявката за тази стъпка вече беше направена от правителствения съветник Моника Тахер в онлайн дискусия във Facebook.

Пол Щайнер, президент на Националния институт за малки и микробизнеси в Ел Салвадор, сподели, че отпускането на кредитите ще става със създадения от правителството портфейл El Chivo.

Бизнес пейзажът на Ел Салвадор е доминиран от малки и микробизнеси, а обезпечените с биткойн заеми са възможност за коригиране на настоящите финансови условия.

„В Ел Салвадор има приблизително 1.2 милиона предприятия в страната. Две трети са микробизнеси, а 90% от този сегмент се самофинансира чрез неформални заеми или лихвари", казва Щайнер.

Той даде пример със заем от 100 долара, взет от микробизнес, който обикновено идва с условия за пълно изплащане до 20 дни, а лихвата достига до 15 долара на ден. В някои случаи годишният лихвен процент за такива заеми надвишава 10 000%.

Все повече държави забраняват или ограничават търговията с криптовалути По данни на Конгреса на САЩ, цитирани от електронното издание Coin Telegraph, страните, в които важи пълна забрана за притежание и търговия с криптовалути, са общо 9 през 2021 г., а тези, в които има наложена частична забрана, са 42

В крайна сметка, лихвеният процент по заемите, обезпечени с биткойни, би трябвало да бъде много по-нисък от този на неформалните кредитори, лихварите и банките.

Андреа Мартиа Гомес, ръководител на проекти на протокола за децентрализирано финансиране Acumen, заяви, че някои крипто ентусиасти в Салвадор вече използват крипто решения в сферата на DeFi, тъй като те предлагат лекота на използване и по-висок лихвен процент от банките.

Алесандро Сечере, мениджър на общността за Ledn, канадска компания за биткойни, също участва в дискусията. Ledn наскоро пусна ипотеки, обезпечени с биткойни. По думите му Ел Салвадор може да копира примера на компанията и да приеме криптовалутите като законно обезпечение.