Зеленчуците са полезни, но приемът им в големи количества е малко вероятно да понижи риска от сърдечен удар или инсулт, сочат резултатите от мащабно проучване във Великобритания.

Това с какво друго се храним, колко спортуваме и къде и как живеем може би оказва по-голям ефект, твърдят авторите на проучването.

Те обаче наблягат на факта, че балансираното хранене помага за намаляването на риска от много заболявания, в това число и някои видове рак.

Приемът поне на пет порции плодове и зеленчуции всеки ден е препоръчително.

Като част от проучването, което е дело на учени от Оксфордския и Бристълския университет и на китайския университет в Хонконг, близо 400 000 души са попълнили въпросник относно начина си на хранене, в това число какво количество готвени и сурови зеленчуци консумират всеки ден.

Средно хората са казали, че ядат две препълнени лъжици сурови зеленчуци и три препълнени лъжици готвени зеленчуци, или общо пет на ден.

Здравословното състояние на участниците в проучването и евентуални сърдечни проблеми, които са довели до болнично лечение или смърт, са проследени в 12-годишен период.

Богати на фибри

Въпреки че рискът човек да умре от сърдечносъдово заболяване е около 15% по-нисък за хората, консумиращи най-много зеленчуци (основно сурови), в сравнение с тези, които консумират най-малко, учените казват, че това може да бъде обяснено с други фактори.

10 от най-добрите супи на планетата, според CNNСупата е една от най-старите и универсални храни в света

Сред тях е и начинът на живот – например, дали пушат и колко алкохол консумират, както и какво работят, какви доходи имат и цялостния им начин на хранене.

В резултат на това те казват, че проучването им не открива доказателства за "защитен ефект от приема на зеленчуци" върху това колко често се появяват проблеми със сърцето и кръвообращението.

"Това е важно проучване с последици за разбирането на хранителните причини за сърдечно-съдовите заболявания", казва доктор Бен Лейси от Оксфордския университет.

Според професор Навийд Сатар от университета на Глазгоу обаче има "добри доказателства от изпитателни периоди", че приемът на храни, които са богати на фибри, като зеленчуците, "може да помогнат за намаляването на теглото и подобряването на нивата на рисковите фактори, за които се знае, че причиняват сърдечни болести".

Той твърди, че заключенията от проучването трябва да бъдат обсъждани и не трябва да променят широко разпространения съвет да се приемат поне по пет порции плодове и зеленчуци на ден.

Други експерти казват, че измерването на това колко и какви зеленчуци приемат хората в период от много години, за да се проучи ефектът, е податливо на грешки.

Според проучването, публикувано във Frontiers in Nutrition, при хората, които консумират много сурови зеленчуци, може има понижен риск за сърцето, тъй като готвенето на зеленчуците премахва важни съставки от тях, като витамин C.

Олиото и мазнините, които се използват при готвенето, може също така да увеличат приема на натрий и мазнини, които са известни като рискови фактори за сърцето.

Хората, които консумират много зеленчуци, може да приемат по-малко калории и повече мазнини, докато в същото време консумират повече витамини и антиоксиданти, което може да предотврати увреждане на клетките.