Биофилният дизайн - или интегрирането на природни елементи в архитектурата, не е нова концепция, но практиката става все по-популярна в мащабни проекти.

От буйната гора на сингапурското летище Changi през вертикалната гора в Нанкин, Китай, която се бори със замърсяването на въздуха, до чисто новата жилищна кула на Денвър, която ще включва каскадни растения, воден обект и туристическа пътека във фасадата, биофилните дизайни стават все по-смели и впечатляващи.

Днес към тях се обръщат и луксозните хотели и курорти, посочва T+L.

Най-пресният пример е новият хотел на Four Seasons, който ще се помещава в най-високия "зеленостъргач" в света - австралийския STH BNK By Beulah.

Имотът от висок клас ще разполага с 210 стаи и ще предлага панорамна гледка към силуета на Мелбърн, плажната ивица и Кралските ботанически градини. Гостите ще бъдат посрещнати в лобито Sky на 63-ия етаж, като хотелът ще предлага още просторен ресторант и бар на покрива, спа и уелнес съоръжения и множество пространства за събития.

„Този ​​проект ще постави нов стандарт за лукс в Мелбърн, предлагайки на гостите изключителното изживяване на Four Seasons, поставено в среда, която ще бъде несравнима на този пазар“, казва Барт Карнахан, президент на Four Seasons за глобално бизнес развитие и управление на портфолио.

Гостите на хотела, който ще бъде вторият Four Seasons в Австралия (другият е Four Seasons Hotel Sydney), ще имат достъп до впечатляващ набор от услуги и удобства, които ще включват център за грижи за деца, зона за здраве и уелнес, художествена галерия, обществени зелени площи, небесна градина на покрива, аудитория с 3000 места, магазини и много други.

Имотът е замислен като "вертикален мини-мегаполис" и ще включва две кули и най-високата вертикална градина в света, простираща се на огромните над 5.4 км в небето. Създаден от UNStudio и Cox Architecture, привличащият погледа дизайн е замислен като „„зелен гръбнак“ от вертикално свързани в мрежа платформи, тераси и веранди, според уебсайта на UNStudio.

Очаква се строителството на сградата с площ от 253 485 квадратни метра да започне по-късно тази година и да отнеме още около пет за завършване. Но вече можем да кажем, че престоят в Four Seasons Hotel Melbourne ще си струва чакането.