Луксозен ваканционен курорт на стойност 100 милиона евро в селските райони на Испания се очаква да бъде разрушен след 14-годишна съдебна битка.

Марина Исла де Валдеканяс, който включва четиризвезден хотел, близо 200 вили, плувен басейн и голф игрище с 18 дупки, е обявен за незаконно построен на защитена територия от върховния съд на Испания.

Природозащитниците протестират срещу него още със старта на строителството му през 2007 г., съобщава The Independent

До гледането на делото от окръжен съд през 2020 г. около една трета от курорта е завършена с планове за изграждане на още стотици вили и други съоръжения.

Районният съд счита комплекса за „незаконен“ и разпорежда спиране на цялото строителство, както и премахване на всички недовършени конструкции, но постановява, че съществуващите сгради могат да останат, след като предприемачите твърдят, че това ще им струва близо 150 милиона евро.

Еколозите обжалват решението, като се позоват на опасения, че то може да създаде прецедент, позволяващ строителството върху защитени територии.

Делото е отнесено до Върховния съд, който отменя първоначалното решение и разпорежда целият курорт да бъде съборен.

Топ 20 на най-красивите петзвездни хотели по светаАко има нещо, което Instagram ни подари по време на пандемията, то това е възможността за бягство от действителността

Анхел Гарсия Кале, адвокат на еколозите, казва: „В крайна сметка, всичко това можеше да бъде избегнато. От самото начало твърдяхме, че е незаконно."

Представителят на купувачите Луис Диас-Амброна казва, че правото на клиентите му на обезщетение е „безспорно“, добавяйки, че разрушаването ще бъде „разорение“.

Луксозният курорт е предлаган на пазара като идилично място за почивка, като привлича стотици милиони евро инвестиции и заможни посетители.