Начинът, по който да се отговори адекватно на нарастващата криза в Украйна, се обсъжда горещо във Вашигтон през последните дни.

Освен санкциите и дипломатическия натиск, САЩ разполагат и с друг инструмент за действие - да лишат Русия от достъп до жизненоважни технологии, пише Euronews.

Ако Русия нахлуе с още сили на територията на Украйна, администрацията на Байдън може да я лиши от широк спектър високотехнологични американски и чуждестранни стоки - от битова електроника и компютри до полупроводници и части за самолети.

Американският президент Джо Байдън може да постигне тази цел, като изиска от компаниите, доставящи подобни стоки в Русия, да получат лиценз от Съединените щати. Администрацията в Белия дом ще може да отказва издаването на тези лицензи, ако сметне, че те биха били в услуга на Кремъл, твърдят пред Ройтерс анонимни източници, близки до американското правителство.

Засега не се съобщават повече подробности за мерките, които са част от първоначалния набор от санкции за контрол на износа към Русия. Съединените щати са готови да навредят на руската икономика, ограничавайки износа на редица продукти - от лазери до телекомуникационно оборудване.

Белият дом и Министерството на търговията на САЩ, което наблюдава контрола върху износа, за момента не са коментирали темата официално. Пакетът от санкции все още се прецизира и може да се промени. Euronews припомня изказванията на някои служители на Белия дом, които обещаха да пощадят руския потребител от тежестта на наказанията.

Според Питър Харел от Съвета за национална сигурност на Белия дом, целта на мерките за контрол на износа е "да намалят промишления капацитет на Русия в няколко ключови сектора.

Как инвазия в Украйна би нарушила веригите на доставки на редица продукти?Цените на петрола и природния газ се очаква да нараснат още повече с ескалацията на кризата между Русия и Украйна, но ефектът върху енергийните продукти няма да е единственото последствие. Веригите на доставки от пшеницата през ечемика, до медта и никела се очаква да бъдат нарушени

Тази седмица администрацията на Байдън обяви първоначалния пакет от санкции срещу руските олигарси и банки. Обединеното кралство и ЕС обявиха свои собствени икономически, политически и медийни ограничения спрямо Русия.

Тяхното внедряване идва, след като руският президент Владимир Путин в понеделник призна Донецката и Луганската народни републики за независими и каза на руското министерство на отбраната да разположи "мироопазващи" войски в двата региона.

Безспорно най-широката мярка, съдържаща се в първоначалния пакет за контрол на износа, ще бъде подобна на ограниченията, наложени от бившия американски президент Доналд Тръмп на китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies.

Тя би разширила драстично обхвата на т. нар. Правило за директните чуждестранни продукти, изискващо от фирмите, които използват американски инструменти за производство на технологии в чужбина, да получат лиценз от САЩ, преди да ги доставят в Русия.

Повечето чипове се произвеждат с американско оборудване, което дава възможност на САЩ да контролират доставките на електронни компоненти за Русия.

Рекордни глобални продажби на чипове през 2021 г., очаква се ръст през 2022Асоциацията на полупроводниковата индустрия (SIA) заяви в понеделник, че глобалните продажби на електронни чипове са достигнали рекорд през 2021 г. на стойност 555.9 милиарда долара, което е с 26.2% повече спрямо година по-рано

Американските доставчици ще трябва да получат и допълнителни лицензи за някои стоки, свързани с Русия, които в момента не са обект на подобен режим, например частите за граждански самолети. Все още не е ясно дали Европа също ще въведе подобни мерки, но властите от двете страни на Атлантика заявиха, че подготвят координиран отговор.

Съгласно промените, предложени в пакета, заявленията за лиценз ще бъдат изправени пред строги стандарти за преглед и „политика на отказ“, което означава, че само в редки случаи администрацията ще ги одобрява.

Освен това руските компании, изброени като т. нар. военни крайни потребители заради предполагаемите си връзки с руската армия, включително руските производители на самолети, ще бъдат добавени към търговския черен списък. Това ще разшири обхвата на елементите, за които компаниите ще се нуждаят от лицензи.