Sauna by GoBoat е плаваща сауна, разположена на тих участък от канал в центъра на Копенхаген.

Открита в началото на ноември 2021 г., това е първата и единствена плаваща сауна в града и в допълнение към живописните гледки към канала, тя предлага неповторимо изживяване както за местните жители, така и за туристите.

Сауните са съществена част от скандинавската култура, датираща от хиляди години като подмладяващ ритуал с финландски произход. Sauna by GoBoat комбинира сухата топлина с вълнуващата датска традиция на „зимно плуване“.

Топ 20 на най-спокойните градове в светаКакво сочат резултатите от ново проучване

Много датчани го практикуват, настоявайки, че шокът от студената вода е тласък за ума, тялото и душата. Въпреки че няма официално научно доказателство за това, Дания постоянно се нарежда сред най-щастливите страни в света, така че е хубаво да приемем присърце техните уелнес съвети, пише Ванеса Уилкинс за Travel + Leisure.

Каспер Айх-Роме, един от съоснователите на GoBoat, обяснява, че това, което я прави толкова специална, е, че се откроява като оазис в средата на оживения град. Той също така отбелязва, че за наистина автентично изживяване в сауната не може да се пропусне поливаните със студена вода, без значение колко хладно е навън.

Sauna by GoBoat разполага с обособена зона на пристанището, в която гостите могат да участват в зимното плуване, а ако не се престрашат на него, да го заменят с руски душ с кофа ледена вода. След като първоначалният шок отшумява, студена вода действа като естествен тласък на адреналина.