Акциите в световен мащаб и доходността по щатските държавни облигации бележат понижения днес, докато доларът и цените на петрола скочиха, след като президентът на Русия Владимир Путин отправи предупреждение към Украйна и обяви началото на руска военна операция в Донецк и Луганск.

В украинската столица Киев се чуха няколко експлозии преди зазоряване, информира Ройтерс, след като преди това се чуваше артилерийски огън, малко след като Русия обяви военната операция.

Путин призова украинските войници незабавно да свалят оръжията си и да се приберат у дома, като заяви, че отговорността за евентуални кръвопролития ще тежи на съзнанието на "украинския режим".

Изказването му задълбочи разпродажбите в азиатската сесия, като азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губи над 3%. Австралийският основен индекс също пада с над 3%, а индексът на китайските сини чипове CSI300 отчита понижение от 1.3%.

Японският Nikkei пада с 2.4%. Щатските индексни фючърси също бележат резки понижения, като тези на S&P 500 отстъпват с 2%, а фючърсите на технологичния Nasdaq се понижават с 2.5%.

"Пазарите смятат, че Русия сега ще прави каквото си поиска предвид факта колко леки са санкциите и предвиждат инвазия," казва пред Ройтерс Рей Атрил от National Australia Bank.

"Истинското притеснение е, че Европа ще бъде отрязана от руския газ. ЕС не може да се справи с подобно сътресение и ще трябва да ограничи търсенето, което може да се отрази негативно на икономиката," допълва той. "По-високите енергийни цени пък ще се отразят на ръста на световния икономически растеж и това не се отразява добре на нагласите към риск."

Пазарите на активи отчетоха рязко засилване на волатилността заради задълбочаващата се криза, като петролът поскъпна до близо 100 за барел, а индексът на волатилността на Cboe нараства с над 55% в последните девет дни.

Фючърсите на петрола от сорта Брент, които се колебаеха между резки повишение и понижения вчера, възобновиха поскъпването си към 100 долара за барел днес, отчитайки повишение от над 1% до 97.98 долара. Щатският лек суров петрол (WTI) поскъпна с 1.32% до 93.32 долара за барел.

Спот цената на златото скочи с над 1.2% до 1 930.86 долара за тройунция, като цената на метала достигна най-високото си ниво от януари 2021 г.

Коментарите на Путин потопиха щатските акции, като Dow Jones Industrial Average се понижи с 1.38% до ниво, което е съвсем близо до корекция. Глобалният индекс MSCI World падна до най-ниското си ниво от април 2021 г.

Геополитическата заплаха се отрази на доходността по щатските държавни облигации, като тази по 10-годишните книжа падна рязко до 1.9165%, след като вчера затвори на 1.977%. Доходността по 2-годишните облигации също се понижи от 1.6% до 1.5358%.

Пренасочването към активи убежища оскъпи щатския долар, като доларовият индекс се повиши с 0.267 до 96.444.

Еврото поевтинява с 0.38% до 1.1266 долара.

Руската рубла също отчита понижение, губейки 0.3% спрямо долара, след като вчера падна с над 3%.

Разпродажбите се пренесоха и на пазарите на криптовалути, като биткойнът поевтиня до под 36 000 долара до едномесечно дъно от 35 197.44 долара.

"Пазарите вече по-адекватно отчитат риска от това да се случи нещо ужасно. Това, в комбинация с несигурността, е ужасна среда за търговия. Никой не иска да бъде изложен на риск, когато това витае във въздуха," казва пред Ройтерс Роб Карнел от ING.