Всички искаме да купуваме само прясна храна, но реалността е съвсем различна.

Храните с изтекъл срок на годност стоят редом до пресните на рафтовете в магазините и не е толкова лесно да ги различите.

Bright Side може да помогне със съвети, отнасящи се до конкретни групи храни:

Риба

Прясната риба никога няма силна миризма, а само лек характерен аромат. Прясно уловената може да се познае и по хрилете, които трябва да са червени или розови. Замразената риба трябва да има същата миризма като прясна риба. Докато прясната обаче трябва да се консумира в рамките на два дни, замразената риба може да се съхранява във фризера до три месеца.

Месо

За съжаление, не е толкова лесно да се каже дали месото е прясно или не. Когато го купувате, трябва да обърнете внимание на няколко фактора: цвят, миризма и дори усещането, когато г докосвате. Прясното месо винаги е твърдо и когато го натиснете, вдлъбнатината бързо се връща в първоначалната си форма. Ако това не се случи, то е остаряло.

Мляко

Основните критерии за свежест на млякото са мирис, вкус и цвят. Въпреки че първите две неща могат да се проверят само след закупуване, цветът може да се види още в магазина. Прясното мляко има чисто бял цвят с жълтеникав оттенък.

Зърнени храни

Зърнените култури също имат свой срок на годност. Царевица, пшеница, ориз и овес остават свежи до пет месеца, но само ако се съхраняват в хладилник. Ако ги държите на стайна температура, те ще останат свежи само един месец.

Патладжан

Въпреки че обикновено можете да разберете колко са пресни плодовете и зеленчуците, като проверите дали са изсъхнали и имат ли меки петна, патладжаните имат още една особеност, по която можете да се ориентирате за свежестта им – стъблата. Ако стъблото покафенее и промени цвета си от зелено до червеникаво, е време да изхвърлите патладжана.

10 от най-добрите супи на планетата, според CNNСупата е една от най-старите и универсални храни в света

Масло

Въпреки че неотвореното масло може да издържи до девет месеца във фризера, отрежете парче от него и проверете цвета, преди да го използвате. Ако вътрешността на маслото има същия цвят като външната му страна, това означава, че то е прясно и безопасно за консумация. Ако вътрешността е по-светла от външната част, това означава, че е окислено и вече не е прясно.

Райска ябълка

Изберете райска ябълка с наситено оранжев или червен цвят. Тъмните петна обикновено са безвредни, освен ако част от плода не е хлътнала или спукана, което е признак на гниене. Ако не харесвате стипчивия вкус, трябва да се уверите, че райските ябълки са узрели преди употреба. Зрелият плод е толкова мек, че месото му може дори да пробие кожата.

Стриди

Свежестта на стридите може да се определи по техния цвят и мирис: те обикновено са с лъскав, жълтокафяв цвят. Развалените стриди, от друга страна, изглеждат сухи и мътни и имат силна миризма на риба.

Хайвер

Най-добрият начин да проверите свежестта на хайвера е да го помиришете. Пресният хайвер няма почти никаква миризма, докато разваленият силно мирише на риба. Ако все още имате съмнения дали хайверът е пресен, опитайте да го пълеете с вода: пресният хайвер трябва да потъне на дъното, докато този с изтекъл срок на годност ще изплува на повърхността.