Норвегия започва процес по премахването на руски активи от своя държавен инвестиционен фонд, който управлява активи за 1.3 трлн. долара, като това е рядък случай, в който политиката влияе на инвестициите, свързани със спестяванията на страната.

Правителството е взело решение да замрази руските инвестиции на фонда в отговор на инвазията на страната в Украйна и планира да ги продаде своевременно, заяви премиерът Йонас Гар Стьоре. Norges Bank Investment Management е притежавала руски активи на стойност около 25 млрд. крони (2.8 млрд. долара) в края на миналата година, обяви финансовият министър Трюгве Шлагсволд Ведум.

Базираният в Осло фонд е най-големият притежател на дялове в публични компании в света с портфейл, в който има около 9 000 дружества.

Правителството е взело това решение въпреки изявлението в петък на главния изпълнителен директор на фонда Николай Танген, който заяви, че подобен ход би бил представлявал “опакован подарък за олигарсите”, които биха изкупили акциите.

Досега Норвегия избягваше да предприема действия, които биха се изтълкували като използване на фонда като политически инструмент. Предишни опити за налагане на политически цели върху институцията бяха посрещани с критики, че основната цел на фонда трябва да бъде постигането на възможно най-висока възвръщаемост във времето.

Активите на инвестиционните фондове у нас с ръст от 50% за годинаКато процент от брутния вътрешен продукт общият размер на активите на местните и чуждестранните инвестиционни фондове към декември 2021 г. е 6.7%

Решението на Норвегия идва, след като руските пазари се сринаха миналата седмица, както и след решението на ЕС и САЩ да забранят трансакции с Централната банка на Русия и да спрат достъпа на различни руски банки до финансовата система SWIFT. Освен това BP Plc обяви, че ще се раздели с дела си в петролния гигант Роснефт, което може да доведе до отписването на активи на стойност 25 млрд. долара.

Норвежкият фонд замразява инвестициите си в Русия, което означава, че за момента нито ще купува, нито ще продава, е заявила пред Bloomberg Лине Аалтвед, говорител на фонда. Финансовата институция ще изготви план за продажбата на руските си активи, като за излизането на фонда от руските пазари не беше предоставен срок.

Създаден през 90-те години, за да инвестира в чужбина приходите на Норвегия от продажбата на петрол и природен газ, фондът следва строги етични правила от 2004 г., в това число избягване на инвестиции, свързани с определени оръжия, тютюн и експозиция, свързана с въгледобивната ндустрия.

В края 2020 г., за когато последно обяви целия си портфейл, фондът е притежавал най-големи дялове в Русия в Сбербанк, Газпром и Лукойл, според уебсайта на Norges Bank Investment Management. Фондът се очаква да публикува инвестиционния си портфейл към края на 2021 г. в четвъртък.

“Искаме да дадем много ясен и недвусмислен отговор, че това, което наблюдаваме в последните дни, е неприемливо и по тази причина за Норвегия е естествено да изтегли инвестициите си от руския пазар,” заяви Ведум.

Норвегия също така обяви, че ще наложи санкции в сътрудничество с ЕС и ще затвори въздушното си пространство за руски самолети. Страната също така ще увеличи хуманитарната си помощ във връзка с кризата до 2 млрд. крони (226 млн. долара).