Френската банка Sociеte Generale и швейцарската Credit Suisse са спрели дейностите по финансиране на търговски сделки със суровини от Русия поради опасения от въздействието на западните санкции срещу Москва след руската офанзива в Украйна.

Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на Bloomberg, която цитира информирани източници.

Двете банки вече не предоставят необходимите суми за превоз на суровини, като метали и петрол от Русия.

"За момента Credit Suisse и Sociеte Generale не отговарят на молбата на Ройтерс за коментар, съобщава БТА.

Междувременно, Европейската централна банка (ЕЦБ) е установила днес "фалит или възможен фалит" на европейския филиал на руската банка Сбербанк - една от най-големите банки в страната, предаде Франс прес. Причината е в значително теглене на депозити заради конфликта в Украйна и санкциите, приети от Запада.

Западът взе решение за изключване на някои руски банки от системата SWIFTЕС, САЩ и техните съюзници са постигнали споразумение за спиране на достъпа на редица руски банки до международната система за разплащания SWIFT

Европейското подразделение на Сбербанк - Sberbank Europe AG, чиято централа се намира в Австрия, както и две нейни дъщерни дружества - Сбербанк в Хърватия и Сбербанк в Словения, изпитват сериозни проблеми на фона на руската военна операция в Украйна, посочва ЕЦБ, цитирана от "РБК дейли".

В банките отчитат значително изтичане на депозити в резултат на въздействието на геополитическото напрежение на репутацията им, се казва в съобщението на европейския регулатор. "Това е довело до влошаване на ликвидностите. Засега няма достъпни мерки с реалистични шансове за възстановяването" (на филиалите - бел.р.), изтъква ЕЦБ.

По оценка на ЕЦБ, "Sberbank Europe и двете нейни подразделения в банковия съюз са във фалит или в опасност от фалит. Според ЕЦБ в близко бъдеще "Сбербанк Юръп" вероятно няма да може да изпълнява задълженията си към клиентите. Оценката трябва да бъде потвърдена от Единния борд за преструктуриране (Single Resolution Board - SRB).