Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви забрана за вноса на петрол от Русия след инвазията на страната в Украйна.

Според Трюдо приходите от износ на петрол са помогнали за укрепването на позициите на президента Владимир Путин и руски олигарси.

Координираните санкции на Запада срещу Русия бяха насочени срещу банките й, но не и срещу износа на петрол и природен газ.

За разлика от Европа, Канада не е силно зависима от руския петролен износ.

"Канада внася много малки количества руски петрол в последните години, но тази мярка изпраща едно силно послание," заяви Трюдо.

Канада е внесла енергийни продукти на стойност едва 289 млн. канадски долара (170 млн. долара) през 2021 г., според местната статистическа служба.

Канада е четвъртият най-голям производител на петрол в света.

Европа обаче разчита много повече на доставките от Русия. Една четвърт от вноса на петрол на ЕС идва от Русия, както и около 40% от вноса на природен газ.

Отказът от внос на петрол и газ от Русия би била много тежка санкция от страна на европейските държави, но политиците засега нямат желание да предприемат тази стъпка, притеснявайки се за ефекта върху енергийните цени в собствените им държави, пише BBC.

Цената на Брента нарасна с 4.6% до 102 долара за барел вчера, след като Западът наложи нови санкции срещу Русия - един от най-големите производители на енергийни продукти в света.

Износът на петрол и газ съставлява една пета от руската икономика и генерира половината от приходите й от износна дейност. Страната е най-големият търговски партньор на ЕС, сочат данни на Евростат.