Най-голямата руска банка Сбербанк обяви днес, че се оттегля от европейския пазар, след като беше тежко засегната от мащабните финансови санкции, наложени заради руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

"Сбербанк реши да се оттегли от европейския пазар. Дъщерните банки на групата се сблъскват с неестествено изтичане на средства и заплахи за безопасността на служителите и клоновете. Това се посочва в комюнике на банката, цитирано от руските медии.

Сбербанк не е в състояние да предостави налични средства на европейските си филиали заради разпоредба на Централната руска банка, според комюникето.

Сбербанк е представена в осем европейски страни: Германия, Австрия, Хърватия, Чехия, Унгария, Словения, Сърбия и Босна и Херцеговина. Европейските филиали на Сбербанк разполагат с високо равнище на капитал и активи и вложенията на клиентите са осигурени в съответствие с местното законодателство, увери банката, цитирана от БТА.

Европейският банков регулатор съобщи вчера вечерта, че ще бъде открита процедура по несъстоятелност за основния филиал на Сбербанк в Европа, отслабен от финансовите санкции. Дъщерната банка Sberbank Europe, базирана в Австрия, за която работят 4000 души, ще бъде предмет на процедура по несъстоятелност в тази страна, уточни Единният съвет за преструктуриране (CRU).

Австрийският финансов регулатор е забранил тази сутрин търговската дейност на Сбербанк по искане на Европейската централна банка, а в началото на седмицата Националната банка на Чехия е започнала процес по отнемането на лиценза на местната дъщерна банка на Сбербанк, информира ТАСС.

Акциите на най-голямата руска банка поевтиняха с близо 80% в Лондон днесДнес Централната банка на Русия разпореди Московската фондова борса да остане затворена, но руските компании, чиито акции се търгуват на Лондонската фондова борса, не можаха да избегнат удара

Сбербанк обаче е успяла да завърши успешно в понеделник (28 февруари) сделката по продажбата на Сбербанк Сърбия на сръбската банка АИК Банк.

Нова Люблянска банка ще купи Сбербанк Словения от руската Sberbank Europe Group, заяви управителят на централната банка на Словения Боштиян Васле късно снощи, предаде Хина.

Намерено беше общо решение за Сбербанк, което означава, че банката ще бъде продадена на друга банка, вече оперираща в Словения - NLB, каза управителят на централната банка на Словения по словенската телевизия.

Васле добави, че е намерено бързо решение за банката, която извършваше ограничена работа в последните дни по начин, който няма да натовари други банки или държавния бюджет.

От сряда клиентите на Сбербанк Словения ще могат да имат достъп до своите сметки, ще могат да правят плащания и да обслужват своите кредити, каза гуверньорът.

Междувременно стана ясно, че Хърватска пощенска банка ще стане собственик на Сбербанк Хърватия на 2 март, съобщи порталът Индекс. Всички депозити на граждани и фирми, независимо от техния размер, ще бъдат сигурни и достъпни, се казва в съобщение на Хърватската народна банка.