Нахлуването на Русия в Украйна помогна за намаляване на лихвите по ипотеките в Съединените щати, пише CNN.

Това е втора поредна седмица на спад за лихвените проценти по жилищните кредити след няколко месечни повишения, които тласнаха лихвите близо до 4%.

30-годишната ипотека с фиксиран лихвен процент е на ниво от средно 3.76% за седмицата, приключваща на 3 март, спрямо 3.89% за предходната, по данни на ипотечната компания Freddie Mac.

Лихвените проценти падат в резултат на намаляващата доходност по американските държавни облигации тази седмица. Инвеститорите засилиха покупките на американски ценни книжа, като форма на сигурно инвестиционно "убежище", поради нарастващото напрежение между Русия и Украйна.

„Докато инфлационният натиск остава, войната в Украйна създадава пазарна несигурност. Очаква лихвите да останат ниски в краткосрочен план, но вероятно ще се увеличат през следващите месеци“, смята главният икономист на Freddie Mac Сам Хатер.

Експерти и анализатори прогнозираха стабилно покачване на лихвите по ипотеките тази година, но инвазията на Русия в Украйна, последвана от тежки икономически санкции, създаде известна несигурност на пазара.

„Инвеститорите са загрижени за задълбочаващия се конфликт между Русия и Украйна и покачващите се цени на петрола. Това ги прави предпазливи за страничните ефекти от нарастващите икономически санкции“, коментира пред CNN Джордж Ратиу от електронното имотно издание Realtor.

Той каза, че пазарите са фокусирани върху нарастващата инфлация и очакват Федералният резерв да продължи с повишение на основната лихва от 25 базисни пункта на предстоящото си заседание по-късно този месец.

„Пазарната волатилност и нарастващите цени на петрола вероятно ще доведат до по-големи колебания на доходността по облигациите, докато инфлацията ще продължи да натиска нагоре лихвите по ипотеките“, прогнозира Ратиу.

Междувременно, заявленията за нови ипотечни кредити намаляват през последната седмица на февруари, според американската Асоциация на ипотечните банкери. До известна степен това е отговор на нарастващите лихвени проценти в предходните седмици.

Средният размер на ипотечните заеми в САЩ обаче отново се увеличава до нов рекорд от 454 400 долара. Според експертите, това е индикация, че цените на жилищата все още са във възходящ тред и по-голям дял от ипотечната дейност се наблюдава в премиум сегментите на пазара.

Според Джордж Ратиу традиционният пролетен сезон на покупките на имоти тази година може да започне по-рано, тъй като необичайно високото търсене и рекордно ниските запаси продължават да повишават цените на жилищата.

„При днешното ниво на лихвите потенциалният купувач на жилище със средна цена ще плаща с 278 долара на месец повече по своята ипотека, в сравнение с година по-рано . Нарастващите цени на жилищата и по-високите лихви създават предизвикателства за купувачите, което ги кара да правят труден избор на фона на по-високите месечни разходи за храна, бензин, дрехи, автомобили и здравеопазване“, казва Ратиу.