"Имаме големи количества горива в цялата система. Всички са заредени".

Това успокои на извънреден брифинг министър-председателят Кирил Петков, след като в сряда, преди националния празник, по бензиностанциите в страната шофьори се редяха на опашки, за да зареждат гориво.

Паниката в сряда се е получила заради снимки от малки бензиностанции, които са публикувани в социалните мрежи под формата на политическа или хибридна атака.

"Това вероятно е организирано от младежката организация на ГЕРБ", заяви Петков след среща с членовете на Българската петролна и газова асоциация.

В разговорите участие са взели също заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник министър-председателят по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и министърът на енергетиката Александър Николов.

Защо се извиха опашки пред бензиностанциите и ще поскъпват ли горивата?Струпването на коли пред бензиностанциите започна вчера в късния следобед след слухове в социалните мрежи за скок в цените и липса на горива

В социалните мрежи се завъртяха платени постове от ГЕРБ, които предизвикаха паника сред обществото, обясни по-подробно премиерът.

Жалко е да се използва страха на хората за политически цели, заяви още той, но добави, че има леко повишение на горивата и това е факт.

Ако виждаме цистерни за мляко, които се пълнят с дизелово гориво, това е меко казано странно. Но добрата новина е, че стрес тестът беше преодолян. Така коментира ситуацията министърът на енергетиката Алексадър Николов.

Цените на горивото и храните са пряко зависими от цените на международния пазар, посочи още той и допълни, че по-късно днес ще има брифинг, на който ще бъде дадена повече информация за състоянието на пазара на горива.