Правителството ще изкупи 1,5 милиона тона пшеница още тази седмица, за да осигури хранителните доставки до реколтата през следващата година. Това потвърди премиерът Кирил Петков по време на блиц контрола в Народното събрание.

„Да. Купуваме го по пазарни цени и ще бъде съхранено в складовете на държавния резерв. Така че да сме сигурни, че българското население е обезпечено откъм зърно. Ще купим количество, достатъчно за България да има до следващата реколта 2023 година. Което означава, че България ще има резерв близо един и половина милиона тона“.

Премиерът опроверга информация за забрана за износ на зърно от страната ни. Ситуацията от вчера с два спрени кораби от Агенция „Митници“ Петков обясни с допълнителни проверки на Агенцията.

„Агенция „Митници“ прави своите стандартни проверки. Няма нищо извънредно и ако всички проверки минават по надлежния ред и всичко е добре, корабите тръгват“, заяви Петков, цитиран от БНР.

Няма нарушени доставки на руски петрол и газ, увери още премиерът Кирил Петков в Народното събрание. Правителството работи по план, в случай на риск за доставките от Русия.