Русия и Беларус са изправени пред фалит по външния си дълг, на фона на безпрецедентните санкции, наложени срещу техните икономики от Съединените щати и останалите западни държави заради войната в Украйна.

Това се посочва в доклад на Световната банка, цитиран от Ройтерс.

В случай че Русия не успее да покрие плащанията по своите облигации в размер на 40 милиарда щатски долара, това ще е първото ѝ неизпълнение от годините след болшевишката революция през 1917 г.

Тази опасност надвисна над пазарите, след като редица санкции и контрамерки от страна на Москва до голяма степен откъснаха страната от глобалните финансови пазари.

„И Русия, и Беларус са на крачка от фалита. Те все още не са оценени от агенциите като държави в частично неизпълнение, но са много близо до това“, коментира главният икономист на Световната банка Кармен Райнхарт.

Fitch понижи във вторник суверенния рейтинг на Русия с шест степени до територията на junk облигациите. Според експертите на агенцията фалитът е неизбежен, тъй като санкциите и търговските ограничения подкопават желанието на Москва да обслужва дълговете си.

Райнхарт заяви, че последиците за финансовия сектор досега са били ограничени, но биха могли да възникнат рискове, ако европейските финансови институции се окажат по-уязвими от проблемите с руския дълг, отколкото се предполагаше.

Около половината от руските държавни облигации в чужда валута се държат от чуждестранни инвеститори, а Москва трябва да направи плащания в размер на 107 милиона долара по две облигационни емисии на 16 март. Руските корпорации имат малко под 100 милиарда долара в неизплатени международни облигации.

Чуждестранните банки имат експозиция от малко над 121 милиарда долара към Русия, като голяма част от тях е съсредоточена в европейски кредитори, според данни на Банката за международни разплащания.

YouTube и Google Play спират всички платежни услуги в РусияGoogle и YouTube спряха неотдавна да продават онлайн реклама в Русия, след като Twitter и Snap обявиха подобни мерки заради инвазията на Москва в Украйна

„Тревожа се за това, което не виждам. Финансовите институции са добре капитализирани, но балансите често са непрозрачни. Има проблем с неизпълнението на задълженията на руския частен сектор", смята Кармен Райнхарт.

Китай също разшири кредитирането си за Русия след анексирането на Крим през 2014 г., припомня икономистът на Световната банка.

Според анализаторите, Украйна също ще се нуждае от облекчаване на дълга тази година предвид огромните разходи, свързани с войната и тежкото дългово бреме от 94.7 милиарда долара в края на 2021 г., въпреки че страната обеща да обслужва дълга си навреме и изцяло.

Райнхарт каза, че е разумно да се очаква Украйна да търси облекчение на паричните потоци и изрази увереност, че кредиторите ще бъдат възприемчиви предвид настоящата ситуация. Украйна също може да пропусне някои от плащанията по своите облигации, поне през гратисния период, но кредитният ѝ рейтинг няма да пострада, смятат от Световната банка.

„Украйна има и ще има отворени врати, предвид много тежкото си финансово положение“, коментира Райнхарт.

Държавният дълг на Украйна включва 1.6 милиарда долара, дължими на кредиторите от Парижкия клуб, и 4.9 милиарда долара към други кредитори, сред които голям дял държи Китай.