Русия ще бъде изключена от всички облигационни индекси JPMorgan, съобщи американската банка.

Така тя се присъединява към други финансови компании, които през последните дни и седмици изключиха руските ценни книжа от своите индекси след нахлуването на руската армия в Украйна.

JPMorgan постави Русия под наблюдение в индекса на 1 март, след като срещу страната бяха наложени санкции.

Американската банка управлява широк портфейл от индекси EMBI, базирани на държавни ценни книжа, както и индикаторите за корпоративни ценни книжа CEMBI. Банката поддържа и портфейла GBI-EM за местен дълг в нововъзникващи валути и индекса JESG, базиран на екологични, социални и управленски фактори.

Русия ще бъде изключена от индексите EMBI, включително тези за инвестиционен рейтинг, съобщи JPMorgan.

Деноминираните в местна валута руски облигации ще бъдат изключени от индексите GBI-EM, а натрупаната лихва по тях ще бъде занулена от 7 март, се казва още в съобщението.

Русия и Беларус ще бъдат изключени от индексите JESG EMBI, JESG GBI-EM и JESG CEMBI.

Москва: Плащанията по руския държавен дълг зависят от санкциитеРуското финансово министерство заяви, че ще обслужва и изплаща държавните дългове изцяло и навреме, но плащанията могат да бъдат възпрепятствани от международните санкции

Активи на стойност 842 милиарда долара са базирани на индексите на JPMorgan, предава Ройтерс. Русия има тежест от 0.89% в индекса EMBIG Diversified и 1.03% в ESG версията на индекса.

Делът на Русия в ключовите индекси на нововъзникващите пазари понесе остър удар, след като бяха наложени санкции при анексирането на Крим от Москва през 2014 г.

Коефициентите впоследствие се възстановиха, но тази година се понижиха отново заради ескалацията на конфликта в Украйна.

Индексните оператори FTSE Russell и MSCI заявиха миналата седмица, че ще предприемат подобни стъпки, тъй като задълбочаването на санкциите и обществения натиск изолират руската икономика от западните инвестиции и търговските партньори.