Властите в различни страни вече конфискуваха супер яхти, собственост на олигарси, които бяха засегнати от санкциите срещу Русия след инвазията в Украйна.

Яхта, притежание на Игор Сечин - шеф на руския държавен енергиен гигант Роснефт, е била запорирана от френските власти в близост до Марсилия.

Германските власти пък са блокирали плавателен съд на стойност 600 млн. долара, собственост на металния магнат Алишер Усманов.

Вчера Великобритания наложи санкции на още двама руски богаташи, като Усманов е единият от тях.

Според BBC някои от олигарсите, санкционирани от ЕС, са били "шокирани" от това, че дебитните им карти вече не работят и им се налага да разчитат на пари от сейфове.

Френските власти са се намесили бързо вчера, след като гранични служители са забелязали, че 88-метровата яхта на Сечин Amore Vero "се готвела да отплава спешно".

Яхтата пристига в средиземноморското пристанище Ла Сиота през януари и трябвало да остане за ремонтни дейности до 1 април.

Руски олигарси местят яхтите си, за да избегнат конфискацияВ последните дни няколко суперяхти, собственост на руски олигарси, се раздвижиха

В Хамбург властите са конфискували 156-метровата яхта на Усманов Dilbar, която е най-голямата моторна яхта в света по брутен тонаж, според списание Forbes.

В предните дни се появи информация, че яхти на петима други руски милиардери са се насочили към Малдивите, които са считани за безопасно място в това отношение, тъй като страната няма споразумение за екстрадиция със САЩ.

Богати руснаци също така бързат да преместят парите си от Великобритания, преди да бъдат засегнати от санкциите, информира BBC, позовавайки се на местен адвокат.

"Правителството смекчи удара, като предостави на заможните руснаци време да преместят парите си от страната," казва адвокатът Найджъл Кушнър от W Legal.

В списъка на британското правителство със санкционирани лица влизат 195 души, но повечето от тях са в него отпреди инвазията в Украйна.

От началото на войната само 15 руснаци са били добавени към списъка, като сред тях е и президентът Владимир Путин.