Супербогаташите, които желаеха по-голямо уединение по време на пандемията, се отправиха към моретата и океаните, което повиши продажбите на суперяхти до рекордно ниво през миналата година.

Една от причините за повишеното търсене на струващи милиони долари суперяхти е "нарасналата необходимост за уединение и изолация", която подобни плавателни съдове осигуряват, казва Сам Тъкър от VesselsValue, цитиран от Insider. Суперяхтите по принцип са с дължина над 24.

Ниските лихвени проценти спомогнаха за евтините заеми, а ръстът при акциите също доведе до допълнително натрупване на богатство, казва Тъкър.

Въпреки че богатите са разполагали с повече пари, наличните яхти са били по-малко, тъй като корабостроителниците не са успели да увеличат значително производствения си капацитет заради проблемите с веригите на доставки в световен мащаб и по-неефективната трудова сила вследствие на ограниченията за придвижване, казва Тъкър.

Заради огромното търсене: Богаташи чакат до пет години за поръчкови яхтиВ момента по света са поръчани или се строят над 1 000 суперяхти, вследствие на желанието на богатите да потърсят убежище от тълпите и от COVID-19 на своите плаващи дворци, които струват деветицифрени суми

През 2021 г. са доставени по-малко от 150 нови яхти, което е доста под доставените 350 плавателни съда през 2019 г., сочат данни на VesselsValue.

Това задържа на високи нива цените на вторичния пазар. Преди пандемията през 2019 г. 10-годишна италианска яхта с дължина 60 метра можеше да бъде купена за 20 - 25 млн. евро. Днес същият плавателен съд може да бъде продаден за над 30 млн. евро, отбелязва Тъкър.

Суперяхтите напоследък влязоха в светлината на прожекторите, след като стана ясно, че новата яхта за 500 млн. долара на Джеф Безос е толкова голяма, че може да се наложи исторически мост в Нидерландия да бъде временно демонтиран, само за да може да мине плавателният съд.

Някои жители на Нидерландия изглежда не са очаровани и планират да замерят яхтата с яйца, когато тя преминава под моста.