Яхтата на руски олигарх претърпя щети на Балеарските острови през уикенда, като се смята, че това е дело на украински механик, който търсел отмъщение за инвазията в неговата родина.

По информация на местните издания Ultima Hora и Majorca Daily Bulletin, 55-годишният украински механик гордо си е признал в съда, заявявайки: “Не съжалявам за нищо от това, което съм направил и бих го направил пак.”

Луксозната яхта на име Lady Anastasia е с дължина около 47 метра и се оценява на 8 млн. долара. Смята се, че тя е собственост на Александър Михеев, главен изпълнителен директор на руската оръжейна компания Рособоронекспорт.

“Моят шеф е престъпник, който продава оръжия, които убиват украинци,” е заявил украинският моряк, идентифициран единствено като Д. Тарас О.

Украинецът бил възмутен от видеото, на което се вижда как снаряд поразява жилищен блок в Киев преди няколко дни. “Използваните боеприпаси са произведени от компанията на собственика на яхтата. Те атакуваха невинни хора”, е заявил задържаният при явяването си пред съда вчера.

Смята се, че той е отворил големи клапани в машинното отделени и в помещенията на екипажа, спрял е електрозахранването и е казал на останалите трима членове на екипажа да напуснат плавателния съд, пише MarketWatch.

Яхтата не потъва напълно, но на снимки се вижда, че е потопена повече, отколкото би трябвало, във водата. Засега не е ясно колко сериозни са пораженията.