По подобие на сложната връзка между стомашно-чревния тракт и мозъка, начинът на хранене и психическото здраве са неразривно свързани — а отношенията между тях са двупосочни.

Липсата на добър избор по отношение на храненето води до увеличаването на проблемите с психическото здраве, а проблемите с психическото здраве, от своя страна, водят до лоши навици по отношение на храненето.

Доктор Ума Найду е психиатър, изследовател на човешкия мозък и хранителен експерт. Тя казва, че често получава въпроси за това как трябва да се храни човек, за да използва по възможно най-добрия начин силата на мозъка.

Въз основа на работата си със стотици пациенти Найду споделя няколко подсилващи мозъка храни, които хората не консумират в достатъчни количества. Включването им във вашето хранене може да подобри настроението, да изостри паметта и да помогне на мозъка ви да работи с максимална ефективност, казва тя пред CNBC.

1. Подправки

Освен че придават вкус, подправките са известни със своите антиоксидантни свойства. С други думи, те помагат на мозъка да се бори с опасни свободни радикали и по тази причина предотвратяват оксидативния стрес, който може да увреди мозъчната тъкан.

Една от любимите подправки на Найду е куркумата, която изпъква пред всички останали, когато става въпрос за намаляване на тревожността. Куркуминът, който е активната съставка на куркумата, може да понижава тревожността и да променя реагиращата химия на мозъка, защитавайки хипокампуса.

Найду също така обича шафран. Изготвен през 2013 г. анализ на публикувани преди това пет проучвания разглежда ефектите от шафрана върху симптомите на депресия сред участници с тежко депресивно разстройство. При тези проучвания учените откриват, че консумацията на шафран намалява значително симптомите на депресия.

2. Ферментирали храни

Ферментиралите храни се създават чрез комбинирането на мляко, зеленчуци или други съставки с микроорганизми, като мая и бактерии.

Някои примери в това отношение са обикновено кисело мляко с активни култури, кисело зеле, кимчи и комбуча. Всичките тези храни са източници на живи бактерии, които могат да подобрят здравето на стомашно-чревния тракт и да намалят тревожността.

Ферментиралите храни осигуряват няколко предимства за мозъка. Преглед от 2016 г. на 45 проучвания показва, че ферментиралите храни защитават мозъка при животни, подобрявайки паметта и забавяйки отслабването на познавателната функция.

Богатото на пробиотици кисело мляко може да бъде силна част от вашия начин на хранене, но не и това, което е преминало термична обработка. Пример за това са стафидите, покрити с кисело мляко.

12 пренебрегвани навика, които тайно изтощават енергията виЧувствате се изморени независимо от това, колко много си почивате? Причината може да са тези типове поведение

3. Тъмен шоколад

Тъмният шоколад е отличен източник на желязо, което пък спомага за нормалната функция на невроните и за контрола на синтеза на химикалите и химическите пътища, свързани с настроението.

Проучване от 2019 г. сред над 13 000 души установява, че хората, която консумират редовно тъмен шоколад, са със 70% намален риск от симптоми на депресия. Тъмният шоколад също така съдържа много антиоксиданти, стига да се придържате към разновидностите, които не съдържат прекалено много захар.

4. Авокадо

Авокадото съдържа относително високи количества магнезий, който е важен за правилното функциониране на мозъка. Първият доклад за използването на магнезий за лечението на депресия е публикуван през 1921 г., като то е било успешно при 220 от 250 случая.

Оттогава множество проучвания установяват, че депресията е свързана с липсата на магнезий. Има няколко случая, в които пациенти са приемали между 125 и 300 милиграма магнезий, са демонстрирали бързо възстановяване от сериозна депресия, често в рамките на по-малко от седмица. Найду казва, че обича комбинацията от авокадо, нахут и зехтин, която използва като спред или дип.

5. Ядки

Ядките съдържат здравословни мазнини, от които нашите мозъци имат нужда, за да функционират добре, заедно с важни витамини и минерали, като например селена в бразилския орех.

Противовъзпалителните и антиоксидантни ефекти на омега-3 мастните киселини в орехите са много обещаващи за подобряване на мисленето и паметта. Найду препоръчва по 1/4 чаша ядки на ден (не повече, защото с тях е лесно да се прекали).

6. Листни зеленчуци

Листните зеленчуци съдържат витамин Е, каротеноиди и флавоноиди - хранителни вещества, които предпазват от деменция и забавяне на когнитивната функция.

Друга полза от тях е, че са невероятен източник на фолиева киселина, естествена форма на витамин B9, която е важна за образуването на червени кръвни телца. Зеленчуци, като спанак, швейцарски манголд и листа от глухарче са отличен източник на фолиева киселина.