Без значение на каква възраст сте, никога не е прекалено късно да започнете да се храните по начин, който ви осигурява най-добрата възможност да предотвратите деменцията с напредването на възрастта и да ви гарантира, че ще се чувствате концентрирани всеки ден.

Като хранителен психиатър, преподавател в медицинския факултет на Харвардския университет и автор, Ума Найду изучава как бактериите в стомашно-чревния ни тракт могат да предизвикат метаболитни процеси и възпаление на мозъка, които засяга паметта. Резултатите от проведените до момента проучвания предполагат, че може би сме способни да намалим вероятността от деменция като избягваме храни, които компрометират чревните ни бактерии и отслабват нашата памет и концентрация, пише CNBC.

Ето кои храни Найду казва, че се опитва да избягва или да ограничава, за се бори с възпаленията и да подобрява здравето на мозъка, бистрата мисъл и доброто вземане на решения:

1. Добавена захар

Снимка: Pixabay.com

Мозъкът използва енергия под формата на глюкоза, която е форма на захарта, за да подхранва клетъчната дейност. Начин на хранене, който включва големи количества захар, обаче може да доведе до прекалено високи нива на глюкоза в мозъка, което проучвания свързват със затруднения в паметта и занижена пластичност на хипокампуса, или частта от мозъка, която контролира паметта.

Консумацията на нездравословни преработени храни, като печива и газирани напитки, които често са пълни с рафинирана и добавена захар, често под формата на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, залива мозъка с прекалено много глюкоза.

Макар че всяко тяло има различни нужди, от Американска асоциация по сърдечно-съдови заболявания препоръчват жените да консумират не повече 25 грама добавена захар на ден, а мъжете да се ограничават в 36 грама.

2. Пържени храни

Снимка: Pixabay.com

Пържени картофки, темпура, риба и чипс и пържена пилешка пържола. Започнахте ли вече да отделят слюнка? Разбираемо е.

Когато става въпрос за здравето на мозъка обаче, е добре да намалите количеството пържени храни, които консумирате. Всъщност, проучване сред над 18 000 души открива, че по-голямата консумация на пържени храни се свързва с по-ниски резултати по отношение на научаването на нови неща и паметта. Вероятната причина е, че тези удоволствия, които ни карат да изпитваме вина, причиняват възпаление, което може да увреди кръвоносните съдове, които осигурява кръв на мозъка.

Друго проучване сред 715 души измерва нивата на депресия и умствена устойчивост на участниците. То също така документира нивата на консумация на пържени храни. Авторите на проучването откриват, че тези участници, които консумират повече пържени храни, са по-склонни да стигнат до депресия.

Ако консумирате пържени храни всеки ден, преминете към веднъж седмично. Ако пък имате такъв навик веднъж в седмицата, опитайте да ограничите консумацията до веднъж месечно. Ако не консумирате пържени храни вече сте на правия път към по-щастливи времена!

Пет вида храни, които помагат на мозъка да работи по-добреНашият мозък и начин на хранене играят ключова роля за дълголетието

3. Въглехидрати с висок гликемичен индекс

Снимка: Pixabay.com

Въпреки че богатите на въглехидрати храни, като хляб, паста и всичко направено от рафинирано брашно, не са сладки, вашето тяло ги преработва почти по същия начин, както го прави със захарта.

Това означава, че те също увеличават риска от депресия. Найду казва, че не е необходимо човек да спира напълно въглехидратите, но качеството им е от значение.

През 2018 г. учени се заемат със задачата да оценят кои въглехидрати, ако въобще има такива, се свързват с депресията. Те използват въпросник, който носи името “Индекс на качеството на въглехидратите”, сред 15 546 участници.

За въглехидрати с “по-добро качество” са определени пълнозърнестите храни, храните богати на фибри и тези с нисък гликемичен индекс (GI). Този индекс определя колко бързо храните се превръщат в глюкоза при храносмилането.

Учените откриват, че хората с най-високи резултати по отношение на индекса на качеството на въглехидратите (което означава, че консумират по-добри въглехидрати) е 30% по-малко вероятно да развият депресия в сравнение с тези, които консумират въглехидрати с висок GI.

Въглехидратите с висок GI включват картофите, белия хляб и белия ориз. Медът, портокаловият сок и пълнозърнестите хлябове са храни със среден GI. Храните с нисък GI включват зелените зеленчуци, повечето плодове, суровите моркови, фасула, нахута и лещата.

4. Алкохол

Снимка: Pixabay.com

Найду казва, че в практиката си често среща хора, които живеят под стрес. Тяхната нагласа да “работят здраво и да се забавляват качествено” често води злоупотреба с алкохол през уикендите, като начин за справяне със стреса. Алкохолът може да ги отпуска на момента, но те си плащат за това на следващата сутрин, когато се будят нервни и с мозъчна мъгла.

Арчана Сингх-Ману, преподавател и директор във Френския национален институт за здраве и медицински изследвания и нейните колеги са следили 9 087 души в период от 23 години, за да открият има ли връзка между алкохола и деменцията.

През 2018 г. те публикуват своите заключения, че рискът от деменция е по-висок при хората, които се въздържат напълно от алкохол или които консумират по над 14 питиета на седмица в сравнение с тези, които употребяват алкохол умерено.

Като цяло за мъжете, които консумират по над 14 питиета седмично или по повече от четири питиета на ден поне веднъж в месеца, се смята, че пият много. Същото важи и за жените, които консумират по повече от седем питиета на седмица или по три на ден. Различните хора (и техните мозъци) обаче реагират различно на злоупотребата с алкохол.

5. Нитрати

Снимка: Pixabay.com

Нитратите, които се използват като консерванти и за подсилване на цвета на някои деликатеси и меса като бекон, колбаси и наденици, могат също да бъдат свързани с депресията.

Резултатите от проведено наскоро проучване предполагат, че нитратите могат да променят до такава степен бактериите в стомашно-чревния тракт, че да наклонят везните към биполярно разстройство.

Ако просто не можете да живеете без колбаси и наденици, търсете такива, в които за пълнеж се използва брашно от елда. Брашното от елда съдържа важни антиоксиданти, които могат да се противопоставят на негативните ефекти за здравето от тези меса.