Украинецът Владимир Кличко е спечелил повече мачове за световната титла от Мохамед Али и Майк Тайсън.

Бившият боксьор в тежка категория в момента води една по-различна битка — защитава своята родина от руската инвазия.

Кличко се завърна у дома през миналия месец, за да се присъедини към украинската армия, заедно с по-големия си брат Витали, който също е бивш световен шампион по бокс и настоящ кмет на Киев.

В Лондон частната инвестиционна копания на Кличко продължава спокойно своята работа. Около 35% от активите под управление на KLIWLA на стойност 100 млн. долара са в Украйна, а останалите 65% от инвестиционния портфейл са в чужбина. Тя има двама служители във Великобритания и още двама в Лихтенщайн.

Ръководител на KLIWLA е Костя Ковалчук, който преди това има 10 години стаж в консултанското подразделение на UBS и познава братята Кличко от повече от 25 години. Ковалчук, част от чийто роднини са все още в Украйна, казва пред Insider, че най-важната роля на братята Кличко е на фигури на надеждата.

"Това, че братята Кличко и други боксьори, като Олександър Усик и Василий Ломаченко, защитават Киев, действа невероятно вдъхновяващо за украинския народ," казва 37-годишният Ковалчук. "Украйна е наша, а не на Русия."

KLIWLA не управлява никакви активи на Витали Кличко предвид факта, той заема политически пост като кмет на украинската столица. Както и през последните пет години и половина обаче, Ковалчук и по-малкият брат Кличко поддържат редовно контакт, докато кризата навлиза в четвъртата си седмица, разработвайки портфейл от инвестиции в суровини и нови технологии.

"Владимир е оптимист, има много предприемачески дух и винаги се интересува от запознанствата с нови хора", казва Ковалчук пред Insider. "В същото време, аз съм човекът, който винаги търси стойност или определена пазарна ниша."

Инвестииците в стойност

Ковалчук разпределя инвестиционния портфейл на Кличко на стойност 100 милиона долара с помощта на специализирани мениджъри, които разбират по-добре технологиите и стоките. Той казва, че най-важното умение за ръководене на частна инвестиционна компания е да можеш да усвояваш знания.

"Аз съм високо платен библиотекар – чета по цял ден," казва той. "Фокусирам се върху писма до акционерите, пазарни проучвания, необработени данни за собствения капитал и документация за нови проекти в сферата на криптовалутите."

Ковалчук описва себе си като инвеститор в стойност. Той и Кличко се опитват да инвестират в качествени компании, чиито акции се търгуват на привлекателни цени.

"Инвестициите в стойност не представляват единствено закупуването на акции, когато са изключително евтини," казва Ковалчук. "С радост плащаме за акции на компании с високо съотношене цена/печалба на акция, които се разрастват бързо, но вече имат печеливш бизнес модел."

Паметни цитати за нещата от живота на Чарли Мънгър – дясната ръка на БъфетМного хора, дори и тези, които не обръщат много внимание на инвестиции и пазари, са чували името Уорън Бъфет. Много по-малко хора обаче са чували за дългогодишния му бизнес партньор Чарли Мънгър

"Избягваме компании, които са популярни в момента, но нямат път към рентабилността в следващите няколко години," допълва той. "Миналата година имаше бум на компаниите за придобиване със специална цел (SPAC), но ние се отнасяхме с тях все едно са радиоактивни."

Ковалчук посочва Уорън Бъфет, Рей Далио и Тери Смит като източници на вдъхновение за инвестициите в стойност.

Инвестиционният портфейл на Кличко

По време на боксовата си кариера Кличко е наричан "Доктор Стоманен чук" заради докторската си степен по спортни науки. Той също така води курс в университета на Санкт Гален в Швейцария. Това го насърчава да инвестира в технологии, които преобръщат цели индустрии.

"Ние обичаме да се фокусираме върху 'гранични технологии'," обяснява Ковалчук. "Определяме ги като такива, когато все още не са комерсиализирани, може да не бъдат търговски изпълними в следващите три години, но имат потенциала да бъдат революционни в дългосрочен план."

KLIWLA също така инвестира в биотехнологии, електронна търговия, в сферата на видеогрите и в други иновативни технологии. Ковалчук разказва, че напоследък отделя време за проучване на криптовалутите и на Web3.

"Първоначално бях много негативно настроен спрямо криптовалутите и мислех, че търговията е чисто спекулативна," казва той. "След това обаче осъзнах, че това, всъщност, са компании с добър бизнес модели и че токенизацията е революционен нов начин за финансиране на технологични проекти."

Суровините също играят съществена роля в инвестиционния портфейл на Кличко на стойност 100 млн. долара. Ковалчук казва, че в миналото са имали позиции при златото, среброто и петрола.

"В момента има недостиг при предлагането на всякакви суровини," казва той пред Insider. "Уповавайки се на опита си при сделките по сливания и придобивания в петролната и газовата индустрия, смятам, че е логично да се фокусираме върху този тип активи."

И докато активно управляваният портфейл на Кличко продължава да се представя добре на един волатилен пазар, Ковалчук казва, че приоритет в дългосрочен план е да бъде подкрепена украинската икономика, докато войната продължава.

"Пазарната волатилност често създава възможности за инвеститорите като нас," казва той. "Това обаче не е утеха, когато в Украйна има толкова много проблеми."