Боксът е един от спортовете, в които най-добрите бойци изкарват доста пари.

Дори и без публика в залите, те могат да разчитат на платените излъчвания, които носят милиони долари за всяка битка.

GOBankingRates класира боксьорите по тяхното състояние, като в класацията попадат както вече отказалият се Флойд Мейуедър-младши, така и покойният Мохамед Али.

Нека видим и останалите имена в подреждането:

Марвин Хаглър – 40 млн. долара

Хаглър, който е известен със своя прякор „Невероятния“, почина на 13 март тази година на 66-годишна възраст. Той е безспорен шампион в средна категория от 1980 до 1987 г., като участва в две от най-големите битки в категорията. Марвин Хаглър побеждава Томас Хърнс през 1985 г., но губи от Шугър Рей Ленърд през 1987 г.

Бърнард Хопкинс – 40 млн. долара

Хопкинс се бие до своята 49-а годишнина, като в кариерата си има 55 победи и 8 загуби. Най-голямата му победа е от 2004 г., когато надвива друга легенда в средна категория – Оскар де Ла Оя.

Амир Кан – 40 млн. долара

Британският боксьор печели сребърен медал на Олимпийските игри от 2004 г. Следва 17-годишна кариера на професионалист, в която той бележи 34 победи и само 5 загуби.

Мохамед Али – 50 млн. долара

Мохамед Али, или Касиус Клей, играе 61 мача в своята кариера, като почели 56 от тях. Общо в 37 от срещите той печели с нокаут. През 1964 г. побеждава Сони Листън и се превръща в най-младия боксьор с титла в тежката категория.

Десет години по-късно играе срещу непобедения световен шампион Джордж Форман в Заир. Срещата се състои пред 60 000 зрители, като Али побеждава и вдига на крака почитателите си.

Витали Кличко – 80 млн. долара

По-големият от двамата братя печели 45 от своите 47 срещи, като завоява на два пъти титлата в тежка категория. Кличко губи от Ленъкс Луис през 2003 г., след което се отказва от спорта в периода 2005 – 2007 г. През 2008 г. той си връща титлата, преди отново да окачи ръкавиците 5 години по-късно. Днес той е кмет на Киев.

Антъни Джошуа – 80 млн. долара

Британецът заема второто място в настоящата класация на най-добрите боксьори в тежка категория. Той има 24 победи и само една загуба. През 2016 г. побеждава Владимир Кличко, с което печели титлата, но следва загуба от Анди Руис. Година по-късно той печели реванша срещу Руис, а сега очаква мач срещу Олександър Усик.

Владимир Кличко – 90 млн. долара

Кличко доминира в тежката категория от 2004 до 2015 г. Той нанася и една от двете загуби на Кубрат Пулев. Владимир Кличко държи рекорда за шампион в най-дълъг период – 4 382 дни, преди да загуби от Антъни Джошуа и да се оттегли.

Шугър Рей Ленард – 120 млн. долара

Той е смятан за един от най-добрите бокьори в средната категория, заедно с Роберто Дювал и Марвин Хаглър. Ленард е първият боксьор, който преминава границата от 100 млн. долара, спечелени от битки. След като се оттегля през 1987 г., той е актьор и телевизионен коментатор.

Саул „Канело“ Алварес – 140 млн. долара

До момента той има само една загуба в своите 55 срещи. Тя е от Флойд Мейуедър, но според мнозина е доста спорна. В кариерата си побеждава легендарни боксьори, като Мигел Кото, Амир Кан, Генади Головкин, Хулио Сезар Санчес и Сергей Ковалев.

Ленъкс Луис – 140 млн. долара

Трикратният шампион в тежка категория има 44 победи и само 2 загуби в своята 14-годишна кариера. Той побеждава Ивандър Холифийлд, Майк Тайсън и Витали Кличко, преди да се откаже през 2003 г.

Дон Кинг – 150 млн. долара

Дон Кинг, всъщност, не е боксьор, но е най-известният промоутър в спорта. Той организира срещата между Форман и Али в Заир, а след това промотира Лари Хоумс, Майк Тайсън, Хулио Сезар Чавес и др.

Оскар Де Ла Оя – 200 млн. долара

Той се състезава от 1992 до 2008 г., като печели 11 шампионски титли в шест категории. Завършва кариерата си с 38 победи и 6 загуби, като последните две са от Флойд Мейуедър и Мани Пакяо.

Мани Пакяо – 220 млн. долара

Той е смятан за един от най-великите боксьори на всички времена. Печели 62 от срещите си и губи едва 7. Рекордните 100 млн. долара той печели от загубата си от Флойд Мейуедър. Редовно дарява пари за благотворителност, а освен това е член на Сената във Филипините.

Джордж Форман – 300 млн. долара

„Пасторът“, както е известен, печели повече пари от продажби на известния си грил, отколкото на ринга. Там обаче той е безкомпромисен, като печели 76 победи при само 5 загуби.

Той се оттегля от спорта през 1977 г., но се завръща 10 години по-късно, за да стане световен шампион на 45-годишна възраст.

Флойд Мейуедър-младши – 450 млн. долара

Един от малкото спортисти в света, спечелили над 1 млрд. долара от наградни фондове. Само през 2018 г. той добавя 275 млн. долара към сметките си, с което оглавява класацията на сп. Forbes за най-добре платените спортисти. Единствен от всички в класация не е губил нито един двубой. Последната му загуба е от Серафим Тодоров по време на Олимпийските игри в Атланта.