Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж от страна на прокуратурата под ръководството на Иван Гешев. Това заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет след освобождаването по-рано днес на неговия предшественик Бойко Борисов от ареста.

"Прикриват се сведения, получени от изнудваното лице, само и само да не се извърши разследване по закон. Тези сведения са общо известни и са достояние на европейската прокуратура. Отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейноста на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията", заяви още премиерът.

Той каза още, че "в България незаисима прокуратура няма" и "за пореден път тя се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция".

"Прокуратурата прави изводи за извходи от производство, на което току що е поставено началото. По него не е имало време да се съберат доказателства, защото е провеждана проверка. Тя има за цел да се съберат, евентуално, достатъчно данни, за да може да се реши дали да се образува или да не се образува досъдебно производство", заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

По думите му, има събрани сведения, включително от намиращия се в Дубай Васил Божков.

"Никой не твърди, че те имат процесуалното качество на показания, защото те не са извършени по реда на НПК. Това може да стане само, след като вече е образувано досъдебно производство. На практика вчера е стартирало такова", коментира още Рашков.

Борисов след ареста: Върнаха ни в комунизмаТой беше посрещнат от симпатизантите на ГЕРБ пред сградата на Главна дирекция Национална полиция


Той оспори твърденията на Софийската градска прокуратура, че няма искания за повдигане на обвинения срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Рашков заяви, че те са изпратени още преди обяд днес.

"По въпроса за Васил Божков и твърденията, които той изнася - че е бил под натиска на Горанов, Борисов и Арнаудова, ние сме събрали определени факти, за разлика от прокуратурата, която не им обръкща внимание. Като оправдание тя изтъква факта, че срещу Божков има повдигнати 18 или 19 обвинения и той използва своите твърдения като защитна теза. Тоест, според прокуратурата, ако един български гражданин е обвинен за извършено престъпление, той няма никакви други права и не може да сиганализира за престъпление, извършено спрямо него", каза още Рашков.

"Прокуратурата има още един сериозен проблем - че по този казус работи и Европейската прокуратура. И докато обикновено у нас прикриват факти, сега и има и европейска институция, на която ние вярваме много повече, която работи паралелно по случая", допълни Кирил Петков.