САЩ се съгласиха да предоставят рота „Страйкър“ като част от Бойната група на НАТО в България. Това е силен знак към всички наши съюзници в НАТО и се надявам, че и други държави ще изпратят своите елементи към българската бойна група, заяви премиерът Кирил Петков на брифинг след срещата си с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Тази бойна група е под командването на върховния главнокомандаващ на НАТО за Европа и ще предложим нейният командир да е българин, заяви Петков.

В ситуацията, в която се намираме, след като Русия започна тази война, правителството има ясна задача да усили нашите защити.

Българското общество може да бъде спокойно, именно защото ние сме съюзници и увеличаваме нашата защита заедно, допълни Петков.

Обсъдихме и военната мобилност – от Средиземно море да свържем Александруполис, Бургас, Варна, Констанца с път, влакова линия, енергийна инфраструктура и мост над Дунав. Двете правителства ще работят в тази посока, защото логистиката също толкова важна, колкото и военната техника, заяви Петков.

Борбата с корупцията е също обща задача. Тя влияе както на националната сигурност, така и на стабилността по Източния фланг. Така че в тази сфера също имаме много обща работа.

Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна по никакъв начин и мога ясно да кажа, че всичките тези фалшиви новини от последните дни не са факт. Работим заедно по Източния фланг и за подсилването на НАТО, но нищо друго по тази тема не е дискутирано, подчерта Петков.

Ще работим заедно във всяка стъпка. Америка е НАТО, България е НАТО, каза още премиерът.

Проведохме много продуктивна дискусия на непровокираната инвазия на Русия в Украйна. Обсъдихме също така и важни въпроси в сферата на отбраната, заяви от своя страна Лойд Остин.

Нашият ангажимент към чл. 5 е непоклатим. Инвазията на Путин причини много жертви в Украйна. Руската агресия сплоти Украйна, НАТО и свободния свят“, допълни министърът на отбраната на САЩ, който също така приветства усилията на България по отношение на предоставянето на спешна хуманитарна помощ на страдащите от войната в Украйна.

Остин също така оцени създаването на мултинационална бойна група като важен принос от страна на България.