Виталик Бутерин не е впечатлен от скъпата колекция незаменими токени (NFT) Bored Ape Yacht Club, която е базирана на блокчейн платформата етериум, на която той е съосновател.

В интервю за списание Time Бутерик споделя своите притеснения относно огромната демострация на богатство, като парадирането със скъпи NFT-та от колекцията Bored Ape, които се превърнаха в неделима част от възприятието на хората за криптовалутите.

"Опасността е, че имаме тези изображения на маймуни по 3 млн. долара и това се превръща в различен вид хазарт," казва Бутерик.

Знаменитости, като Стеф Къри, Джими Флаън и Парис Хилтън, притежават NFT-та от колекцията Bored Ape Yacht Club. Базовата им цена е 280 000 долара, но някои от тях са изтъргувани за милиони долари. Bored Ape Yacht Club продължава да бъде най-продаваната колекция NFT-та в платформата OpenSea.

Бутерин, който е една от най-влиятелните фигури в света на криптовалутите, съосновава етериум през 2015 г. като начин за използване на блокчейн технологията. Неговото творение се превръща в децентрализирана платформа на стойност 1 трлн. долара, което отчасти се дължи на бума при NFT-ата.

Еминем си купи NFT за 450 000 долараПочитателите на рапъра Еминем са забелязали, че той наскоро е сменил профилната си снимка в Twitter с незаменяем токен (NFT) от колекцията Bored Ape Yacht Club

Общите продажби на NFT-та достигат 23 млрд. долара през 2021 г., въпреки че на този пазар има известно охлаждане тази година. Продажбите падат на фона на разпродажбите при криптовалутите.

В интервюто Бутерин казва и как се използват критповалутите, откакто Русия нападна Украйна в края на февруари.

"Едно от положителните неща от ситуацията през последните три седмици е, че всичко това напомни на много хора в света на криптовалутите, че в крайна сметка целта им е не да се играят игри с картинки на маймуни за милиони долари, а да се правят смислени неща в реалния свят," казва Бутерин.