Известният портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол ще бъде предложен на търг през май при първоначална цена от 200 млн. долара.

Това превръща творбата на американския художник в най-скъпото произведение на изкуството на 20 век, продавано на търг, съобщава АФП.

Портретът е рисуван от Уорхол през 1964 г.

Това "е най-значимата картина на 20 век, която ще бъде продадена на търг", посочват от аукционна къща Christie's, която ще проведе търга.

Портретът на Мерилин Монро принадлежи на фондацията на швейцарците Томас и Дорис Аман, които са брат и сестра.

Приходите от продажбата му ще бъдат дарени за "подобряване на живота на децата по света чрез здравни и образователни програми".

Рекордът при продажба на произведение на изкуството на търг е поставен в Ню Йорк през ноември 2017 г., когато "Спасителят на света" на Леонардо да Винчи е продадена за 450.3 милиона долара. Отново аукционна къща Christie's стои зад продажбата на платното, изобразяващо Христос.

Продадоха на търг част от арт колекция на развели се съпрузи за $676 млн.Картини и скулптури на известни творци, сред които Анди Уорхол и Джаксън Полък, бяха продадени на търг в Ню Йорк

"Жените на Алжир" на Пабло Пикасо пък държи рекорда за най-скъпа творба от 20 век. Тя е продадена през май 2015 г. на търг на Christie's за 179.4 милиона долара.

Анди Уорхол е американски художник, водещ представител на течението поп арт. Той има успешна кариера като илюстратор на реклами, освен това е кинорежисьор, звукозаписен продуцент и писател. Той рисува потретът на Мерилин Монро през 1964 г.