С фестивал на бирата на открито, пазар за замразени храни и най-големия леден лабиринт в света, зимата в най-студените градове на планетата изглежда по-креативна и цветна, отколкото си мислите.

Представяме ви петте най-студени града в света:

Якутск, Русия

Сибир. Когато чуят тази дума, повечето хора вероятно ще си помислят за смразяващ студ. Особено студено е в Якутск. Градът е на над 8000 километра от Москва и се смята за най-студения в света. Зимата тук продължава от октомври до май. Осем месеца, през които температурите могат да паднат до минус 60 градуса.

Но в Сибир знаят как да се справят със студа. На фермерския пазар в Якутск, например, можете да си купите не само замразена риба, но и замразени храни, като мляко, колбаси и зеленчуци. Всеки, който се разхожда по улиците на най-студения град в света, не бива да се учуди, ако шейна на северен елен пресече пътя.

Тъй като двигателите на автомобилите трудно палят, основно се използват шейни със северни елени. Жителите, които не могат без колата си, просто оставят двигателят да работи нон-стоп.

Леденият студ засяга всички сфери на живота. В малките градове Оймякон и Верхоянск, които се считат за най-студените населени райони в света, достъпът е труден и до тях може да се стигне с кола за 33 часа от Якутск.

Минеаполис, САЩ

Въпреки привидно непоносимия студ в Минеаполис през зимните месеци, в американския град се случват много неща. Всяка година тук се провеждат зимен карнавал и най-големият зимен фестивал на бирата. И двете тържества са на открито през най-студените месеци от годината. Това спестява поне разходите за хладилници. Термометърът в Минеаполис често пада до минус 40 градуса.

Жителите на Минеаполис знаят как да адаптират своите развлекателни дейности към зимата. Хобита, като хокей на лед, ски, ски бягане, тобоган и риболов на лед, са особено популярни тук.

Специален акцент за посетителите, които се осмеляват да дойдат в Минеаполис през зимата, е замръзналият водопад Минехаха, който се намира в парк в града. Но това не е просто замръзнала вода.

Защото в Минеаполис е толкова студено, че могат да се наблюдават чудни природни явления - листове лед са подредени един върху друг, като на магия. Това се случва, когато силните ветрове преминават през много тънък слой лед, който е изключително студен.

Улан Батор, Монголия

Улан Батор - столицата на Монголия, е най-студената столица в света. Тук живеят почти 1.5 милиона души при средни годишни температури от - 2 градуса. Студените ветрове, които идват от планините, правят градските температури още по-ниски.

Усещането е почти немислимо при ледените студове и температури до минус 25 градуса, които преобладават тук през януари. Тогава въздухът е толкова студен, че снегът блести по особен начин. През тези студени месеци хората в Монголия обичат да прекарват времето си, играейки ледената игра Musun Shagai. Участниците пързалят малки топчета по леда, опитвайки се улучат някаква цел.

Но дори в Монголия има какво да правите. Тук всяка година през март се празнува зимен фестивал. Но не се вълнувайте твърде рано: температурите няма да се покачат над нула градуса до май. До юни обаче някои езера остават замръзнали. През зимата сняг понякога пада дори в пустинята.

Уинипег, Канада

Отнема само седем часа път с кола от Минеаполис - най-студения град в САЩ, до Уинипег, най-студения град в Канада. Жителите на града - столица на провинция Манитоба, се възползват максимално от студените зимни температури. В целия град има места за пързаляне с кънки, а в парковете са изградени писти за ски бягане и тобоган.

В Сейнт Адолф - предградие на града, има особено зимен акцент: там всяка година се изгражда най-големият снежен лабиринт в света, който се простира на 240 000 квадратни метра, между януари и март. Строго погледнато, зимата тук започва през октомври. Тогава температурите под нулата вече не са необичайни. От май нататък редовно се качват над нулата.

Нур-Султан, Казахстан

Жителите на столицата на Казахстан, която до 2019 г. се наричаше Астана, не само трябва да издържат особено дълги, но и изключително ледени зими. От ноември до април средните температури тук са минус 15 градуса.

Но Нур-Султан също се опитва да се възползва максимално от дългата зима и превръща замръзналата река Ишим, която разделя града, в десетки ледени пързалки. Всяка зима на реката се строят цели ледени светове с многобройни скулптури.