Авария е станала в ПАВЕЦ „Чаира“, съобщи на извънреден брифинг министърът на енергетиката Александър Николов.

Назначени са всички проверки на ниво НЕК и БЕХ.

Събират се данни защо и какво се е случило технически на агрегата. Става въпрос за машина, която може да произвежда до 210 мегавата на час.

При тестовете при натоварването на машината се чува тежък тътен, преминава от 130 мегавата на 170. От вчера вечерта машината се отводнява и се установяват детайли.

Николов каза, че са разчитали на тази мощност, за да се намалят цените в пикови часове, съобщава БНТ.

Китай изпитва недостиг на електроенергия, а това е проблем за целия святВ последните седмици няколко китайски провинции обявиха, че са изправени пред недостиг на електроенергията, като сред тях са едни от най-важни двигатели за икономическия растеж на страната

Премиерът Кирил Петков заяви, че няма застрашени хора и населени места. Няма опасност за покачване на цената на тока. Това е мощност, която е трябвало да влезе в експлоатация скоро.

Премиерът е разпоредил на МВР и ДАНС да направят пълни проверки по случая.

Договорът за ремонт на тази турбина е подписан 2017 г. от ГЕРБ, за съжаление, не с производителите, като сега ще се направи проверка защо се е стигнало до там, за да се избегне проблем със следващата турбина, която трябва да влезе в експлоатация до 3 седмици.