Китай изпитва недостиг на електроенергия, а това е проблем за целия свят

1174
Китай изпитва недостиг на електроенергия, а това е проблем за целия свят

© Pixabay.com

Китай в момента изпитва недостиг на електроенергия, след като екстремните метеорологични условия, повишеното търсене на електроенергия и строгите ограничения за използването на въглища нанасят троен удар на електропреносната мрежа на страната.

Това е проблем, който може да продължи с месеци, отразявайки се на икономическото възстановяване на страната и на световната търговия.

В последните седмици няколко китайски провинции обявиха, че са изправени пред недостиг на електроенергията, като сред тях са едни от най-важните двигатели за икономическия растеж на страната.

Провинция Гуандун - производствен център, който допринася с 1.7 трлн. долара, или над 10% от БВП на Китай и има още по-голям дял в международната търговия, прилага режим на използването на електроенергия от повече от месец.

Ограниченията принудиха компании в цялата област да спират работа за по няколко дни в седмицата. Някои от местните власти предупреждават, че този режим на електроенергията може да продължи до края на годината.


Положението е такова не само в Гуандун. Най-малко девет други провинции обявиха, че се борят със сходни проблеми, което принуди регионалните власти да обявят ограничения в използването на електроенергия в райони в Китай, които са с обща площ колкото Великобритания, Германия, Франция и Япония, взети заедно.

Кризата в електрозахранването дори допринася за забавяне на фабричната дейност в страната през юни, показаха данни на националната статистическа служба.

Това е най-сериозният недостиг на електроенергия в Китай от 2011 г., когато сушата и нарасналите цени на въглищата накараха 17 провинции или региони да ограничат потреблението. Електроцентралите не желаят да произвеждат много електричество, когато въглищата са скъпи. Пекин контролира цената на електроенергията, така че производителите не могат просто сами да вдигат цените.

Този път бумът при суровините след пандемията и лошите климатични условия отново принуждава електроцентралите, работещи на въглища, да ограничат производството, като в същото време възпрепятстват и производството на ВЕЦ-овете.

Има обаче една ключова разлика – Китай се бори и с това да отговори на изискванията на президента Си Дзинпин за постигането на въглеродна неутралност до 2060 г. Тази амбициозна цел за най-големия потребител на въглища в света доведе до спад в добива на въглища, което пък повиши цените им, казва пред CNN Business Яо Пей, старши анализатор в борсовия посредник Soochow Securities.

Двоен удар за икономиката

Недостигът може да нанесе двоен удар, който да нокаутира крехкото възстановяване на Китай и да донесе проблеми и за глобалните вериги на доставките, които вече изпитват затруднения.

"Режимът на тока неизбежно ще навреди на икономиката," казва Ян Дзин, старши анализатор в Refinitiv.

Недостигът на електроенергия би могъл да намали производството във всеки един сектор от икономиката, в това число ключовите индустрии на строителството и производството. Подобни бизнеси са използвали близо 70% от електроенергията в Китай през миналата година, според официалната статистика, като са сред основните двигатели на възстановяването през 2021 г.

Базиранта в Гуандун Chengde New Material, която е един от най-големите производители на неръждаема стомана в страната, е информирала клиентите си в края на миналия месец, че ще спира дейност по два дни в седмицата, докато вече не се налага да има режим на електроенергията. Компанията очаква производството й да намалее с 20%, или 10 000 тона стомана, месечно.

"Компаниите не са доволни от това," казва Клаус Зенкел, председател на Търговската камара на ЕС в Южен Китай. Според него 80 от компаниите, които членуват в камарата, може би са засегнати от разпоредбите на правителството за спиране на работа за по няколко дни в седмицата. Според него някои компании дори са започнали да наемат скъпи генератори на дизел, за да поддържат дейността си.

Китай генерира повече вредни емисии от всички развити държави, взети заедноДелът на Китай в общото количество на глобалните парникови емисии, достига 27% през 2019 година

Режимът на електроенергията в ключовата за производството на метали провинция Юнан дори е довело до спад в предлагането на някои метали, като алуминий.

Спадът в производството и вероятността от пропуснати крайни срокове за доставки в цял Китай също излага на риск глобалните веригите на доставките. Само Гуандун е производствен център, който допринася с една четвърт от търговията на Китай, в това число дрехи, играчки и електроника.

"Недостигът на електроенергия може да увеличи забавянията в доставките, което да бъде усетено по цял свят," казва Хенинг Глойстайн от Eurasia Group.

Натискът се засилва и от това, че изключително натоварените контейнерни терминали в Гуандун бяха задръстени от пандемията от COVID-19. Изчистването на натрупаните пратки може да отнеме месеци и да доведе до недостиг по време на празничния сезон в края на годината. Това не оставя много място за никакви допълнителни проблеми, като недостиг на електроенергия.

Голямо търсене и тежки метеорологични условия

Експерти отдават мащабите на кризата с електроенергията на редица проблеми - от голямото търсене до тежките метеорологични условия.

През първите пет месеца на годината потреблението на електроенергия в Южен Китай надхвърля нивата отпреди пандемията и нараства с 21%, в сравнение със същия период на 2019 г., сочат данни на електропреносната компания China Southern Power Grid.

За генерирането на около 60% от електроенергията в страната все още се използват въглища. Правителството обаче внимава този процент да не се покачва и се опитва да намали потреблението на въглища, тъй като се опитва да постигне целта си за въглероден неутралитет до 2060 г.

Ограниченията върху използването на въглища обаче се съвпаднаха с жаждата за електроенергия, причинена от икономическото възстановяване, заедно с тежките климатични условия. Това поражда засилващо се напрежение между търсенето и предлагането.

Изключително горещото време в някои райони доведе до увеличение на търсенето на електроенергия, тъй като хората използват повече електричество за климатици и хладилници.

Междувременно, производството на електроенергия е под голям натиск. Възобновяемите енергийни източници, като хидроенергията, са възпрепятствани от сушата. Юнан, която е важен център за добив на електроенергия от ВЕЦ-ове, изпитва проблеми със задържането на необходимата й вода.

Проверка в цялата страна преди честването на 100-годишнината на китайската комунистическа партия доведе до масови спирания на работата в мините за въглища, което задълбочи проблемите с предлагането на суровината.

Китай също така има проблеми с вноса на въглища от чужбина. Въглищата са наистина скъпи за внос, според Глойстайн от Eurasia Group, който казва, че ценита са нараснали повече от два пъти през последната година.

Той също така посочва, че търговското напрежение между Китай и Австралия, която през 2019 г. е осигурила близо 60% от вноса на въглища на Китай, задълбочават проблемите. Пекин наложи търговски пречки пред вноса на въглища от Австралия през миналата година, след като Канбера призова за независимо разследване относно произхода на COVID-19.

От тогава Китай внася повече въглища от Индонезия и Южна Африка, за да компенсира дефицита, но това не е достатъчно за запълване на липсващите количества.

Недостигът може да продължи

Недостигът на електроенергия може да продължи поне още няколко месеца, особено на фона на голямото търсене по време на горещото лято. Дзин от Refinitiv казва, че „все още има значителен риск" Южен и Централен Китай да продължат с режима на потребление на електроенергия, особено ако времето е по-горещо от обикновеното.

Правителството има и други опции. Според Глойстайн то може да премахне пречките пред вноса от Австралия, въпреки че "така би изглеждало, че Пекин проявява слабост."

В краен случай властите може да обмислят отказа от част от климатичните цели. Пекин може да пусне отново електроцентралите, които бяха спрени по-рано през година с цел ограничаване на замърсяването.

Според Дзин недостигът на електроенергия вероятно ще бъде проблем "доста често" поне още известно време. Китай е поела ангажимент да контролира мръсната енергия и се опитва да повиши добива на електроенергия от възобновяеми източници и да ограничи използването на изкопаеми горива.

"Проблемът, пред който е изправен Китай, е как едновременно да задоволява нуждите си от електроенергия и да върви към целите си за декарбонизация," казва Дзин, добавяйки, че макар Китай да развива много възобновяеми енергийни източници, те все още не са толкова стабилни колкото тези, които използват изкопаеми горива.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg