2021 година беше изпълнена с предизвикателства за 500-те най-големи компании в класацията на списание Fortune.

Те отчитат спад в приходите си, пише BanklessTimes.com.

От уебсайта са установили, че общият приход на 500-те най-големи компании в света възлиза на 31.7 трлн. долара, което представлява спад от 4.8%, в сравнение с 2020 г., когато са били 33.3 трлн. долара.

Анализатори отдават това понижение на ефектите от пандемията от COVID-19. Тя доведе до забавяне на ръста на световната икономика, което пък засегна производителността, а оттам и продажбите.

Въпреки понижението в приходите, компаниите генерират стойност, която се равнява на една трета от световния БВП. Това е доста сериозно постижение - предвид трудната среда, в която им се налагаше да действат.

Американска доминация

Презентацията на BanklessTimes на водещите 10 компании в света по приходи разкрива, че щатските компании окупират пет от местата. Лидер е Walmart с приходи в размер на над 559 млрд. долара, с което продължава да запазва първата си позиция от 2017 г. насам.

Гигантът в електронната търговия Amazon заема третото място с 386 млрд. долара приходи. Технологичният гигант Apple се нарежда на шестото място с приходи от около 274 млрд. долара. Седмата и осмата позиция са за компаниите в сферата на здравеопазването CVs Health (269 млрд. долара) и UnitedHealth Group (257 млрд. долара), респективно.

Китайските компании също присъстват сериозно в челната десетка с трима представители. Държавната електромрежова корпорация на Китай State изперварва Amazon и се нарежда на второто място с приходи в размер на 386.6 млрд. долара. Китайската държавна петролна компания China National Petroleum (283.9 млрд. долара) и Sinopec Group (283.7 млрд. долара) се нареждат на четвърто и пето място.

Саудитският петролен гигант Aramco обяви $110 млрд. печалба за 2021 г.Нетният положителен резултат на Aramco скача със 124% през 2021 г.

Челната десетка се оформя от японската автомобилна компания Toyota и германския й конкурент Volkswagen. Toyota заема деветото място с 256.7 млрд. долара приходи, докато десетата позиция остава за VW с приходи в размер на 253.9 млрд. долара.

Няколко компании отчитат впечатляващи резултати, въпреки общия спад в приходите на компаниите от Global 500. Големият победител на 2021 г. е Amazon. Компанията увеличава приходите си с близо 38%, което пък й носи печалба от 21 млрд. долара, която скача с 84%, в сравнение с 2020 г. Компанията дължи впечатляващото си представяне на ръста в онлайн пазаруването след наложените заради COVID-19 ограничения.

Сред другите компании с по-сериозни печалби са Toyota, UnitedHealth Group и CVS Health. Автопроизводителят обяви 13% ръст на печалбата до 21 млрд. долара. Печалбата на UnitedHealth и CVS Health нарастват с 11 и 8%, респективно, до 15 млрд. долара и 7 млрд. долара.