Северноатлантическите презокеански коридори ще бъдат много натоварени тази година, тъй като цяла армада от доставки на американски природен газ ще се насочи към Европа.

Това ще помогне на континента да намали зависимостта си от руската енергия след санкциите, наложени на Москва заради нахлуването в Украйна, пише CNN.

В края на миналата седмица администрацията на американския президеннт Джо Байдън обяви, че Съединените щати ще работят с енергийните доставчици, за да изпратят допълнителни 15 милиарда кубични метра втечнен природен газ (LNG) в Европейския съюз през 2022 г.

Според експертите, терминалите за износ на втечнен природен газ в САЩ ще трябва работят близо до максималния си капацитет тази година, но постигането на целта, заложена от Байдън, е постижима.

Евентуалното увеличение от 15 милиарда кубически метра няма да може да компенсира изцяло вноса на руски газ в Европа, който през 2021 г. беше близо 10 пъти по-голям - около 155 куб. метра. Но все пак може да бъде поставено началото на диверсификацията.

"15 милиарда кубични метра природен газ е голямо количество. Това се равнява на около една шеста от годишното търсене на газ в Германия", коментира за CNN анализаторът на Independent Commodity Intelligence Services Алекс Фроли.

LNG не се доставя по тръбопроводи. Вместо това той се охлажда до течно състояние и се товари на кораби. Изпращането на допълнителни 15 милиарда кубически метра към Европа би означавало допълнителни 150 кораба да пресекат Атлантическия океан.

Очертава се глобален недостиг на дизел, Европа най-силно засегнатаТова може да доведе до въвеждане на дажби за горивото

Фактът, че Съединените щати са в състояние да помогнат на Европа с енергийте доставки е забележителен, тъй като те реализираха първите си експортни пратки на LNG едва през 2016 г.

Шест години по-късно те вече са най-големият износител на втечнен природен газ в света благодарение на т. нар. "шистова революция", която увеличи вътрешното производство и превърна страната в мощна сила на глобалните енергийни пазари.

САЩ изнесоха повече LNG от конкурентните производители Катар и Австралия за първи път през декември миналата година. Очаква се страната да бъде най-големият износител в света през 2022 г.

Тя обаче ще трябва да увеличи капацитета си през следващите години, ако иска да запази позицията си.

„САЩ разполагат с изобилни находища на газ, благоприятна политическа и регулаторна среда, както и опитна строителна индустрия, което ги прави едно от най-привлекателните места за развитие на нов капацитет за износ“, смята Ед Крукс от Woods Mackenzie.

Огромният скок в цените на газа в Европа привлече повече доставки от САЩ тази година.

Европейският съюз е внесъл повече от 12 милиарда кубични метра американски природен газ през първите три месеца на тази година спрямо 4 милиарда куб. м за същия период на 2021 г.

А това означава, че Съединените щати вече са много близо до целта, поставена от администрацията на Джо Байдън.