Apple съкращава производството на iPhone SE, като основната причина е по-слабото търсене от очакваното. Това съобщава CNBC, цитирайки японското издание Nikkei Asia.

Те твърдят, че компанията е помолила доставчиците да намалят производството на новия бюджетен 5G телефон, чиято цена е 429 долара, с между 2 и 3 милиона единици, или около 20% от първоначалните поръчки.

Apple също така намалява и поръчките за слушалките AirPods с около 10 милиона единици за цялата 2022 година.

Съкращаването на производството е знак, че войната в Украйна и инфлацията оказват отрицателното въздействие върху търсенето на електроника.

iPhone SE не е толкова популярен, колкото по-скъпите модели на Apple. Според Counterpoint Research версията на iPhone SE за 2020 г. представлява 12% от всички продажби на американската компания към края на 2021 година.

Няколко големи технологични компании, включително и Apple, спряха продажбите в Русия след нахлуването ѝ в Украйна. Съединените щати, Евръпейският съюз, Япония, Южна Корея и Тайван наложиха икономически санкции на Русия заради действията ѝ, нарушавайки веригата на доставки и увеличавайки риска от инфлация.

За сега от Apple не са коментирали официално информацията за съкратените поръчки от доставчиците.

Доставчик на Apple затваря част от производството си заради COVID-19Foxconn Technology, която доставя електронни компоненти за Apple, временно ще прекрати дейността си в китайския град Шънджън, на фона на нарастването на случаите на COVID-19


Междувременно в анализ на JPMorgan се посочва, че продажбите на iPhone SE може да пострадат и в Китай, където сроковете за доставка са се удължили, а наличностите в магазините са ограничени заради новите противоепидемични ограничения.

Новото поколение на iPhone SE беше представено на 18 март тази година. Въпреки че се предлага на пазара като бюджетен продукт, цената от 429 долара е по-висока от тази на неговия предшественик от 2020 година, който струваше 399 долара.

Пазарният дял на смартфоните на Apple в Китай достигна рекордно високо ниво през четвъртото тримесечие на 2021 г., като производителят на iPhone си възвърна първото място в страната за първи път от шест години насам.