Живеем в свят с безброй култури и навици.

Например, в Исландия Бъдни вечер е свързан с размяна на книги и четене в уютно кътче с малко шоколад.

Докато всички обичаме ледена напитка, за да се разхладим от жегата през лятото, в някои азиатски страни водата почти винаги се пие гореща, без значение от времето.

Зад много от тези навици се крие солидна научна подкрепа.

Ето някои интересни културни практики от цял ​​свят, които лесно могат да бъдат възприети от всички.

Японците вярват в “онсен” за здраве

Японците водят по-дълъг и по-здравословен живот, като изследователите смятат, че единственото нещо, което допринася за дълголетието им, е навикът им да вземат топли вани. Япония е дом на много естествени извори с гореща вода, има много хотели и спа центрове, които са дом на „онсен“ - естествените горещи бани.

В някои страни в къщата не се носят обувки

В повечето азиатски страни, като Индия, Япония и някои европейски държави, обувките се събуват на вратата. Идеята е да не се внасят външни микроби и мръсотия вътре в къщата.

В Индия киселото мляко се яде с пикантни подправки

По-голямата част от света обича сладко кисело мляко с различни плодови и наситени със захар вкусове. Но то е здравословно или натурално, или пикантно. Например, в Индия и други страни от Южна Азия киселото мляко се превръща в пикантна гарнитура, наречена „райта“. Разбива се, разрежда се с малко вода и се подправя със сол и ситно нарязани краставици, домати и лук, дори с къри.

Италианците с организират събирания на няколко поколения

Има страни, където съществува възрастово или дори полово разделение, когато става въпрос за официални посещения. Дори има специфични за децата маси. Но в италианската култура събиранията и празненствата са винаги с представители на няколко поколения и всеки е свободен да общува помежду си.

Азиатците вярват в ежегодното почистване на домовете

Всички почистваме претрупано бюро или препълнен килер, когато нещата загрубеят. Но в Япония има практика, наречена оsouji - ежегодно почистване на дома в подготовка за Нова година. Къщата се почиства от горе до долу, за да посрещне Новата година с чистота.

Подобна практика съществува и в Индия по време на фестивала Дивали, където домовете се почистват, а всички неизползвани неща се даряват.

Датчаните и норвежците следват философията hygge: уютен дом

Датчаните и норвежците знаят как да направят дома си уютен и тази концепция се нарича hygge (произнася се като hoo-ga). Идеята е да направите дома си възможно най-удобен и привлекателен, създавайки малки кътчета, в които искате да потънете, или просто да се насладите на пространството, което наричате дом.

Арабският навик за леки обяди е освежаващ

Тежкият обяд често води до летаргия, което може да попречи на концентрацията на работното място. Натовареният начин на живот пък е свързан с бързо хранене, което води до увеличаване на теглото и здравословни проблеми. Хората от Близкия изток често приготвят лек обяд, предвид високите температури в Близкия изток, той ги поддържа свежи, а кафето след него събужда мозъчните клетки.