Мениджърите на британските пенсионни фондове отписват замразени руски активи за милиарди лири, тъй като се изчерпват възможностите за тяхната продажба, съобщава Ройтерс.

Това допълнително увеличава финансовите рискове, свързани с руската инвазия в Украйна.

Има около два трилиона паунда (2,64 трилиона долара) активи в Пенсионните фондове във Великобритания, които осигуряват гарантиран доход за милиони служители, управляват активи на стойност около 2 трилиона паунда, което се равнява на 2.4 трилиона евро.

Руските инвестиции заемат дял от 0.5% в пенсионните наличности във Великобритания, което прави около 10 милиарда паунда, или 11.9 милиарда евро.

Много от британските пенсионни фондове генерират отрицателна доходност след годините на свръхниски лихвени проценти, ограничаващи печалбите от техните инвестиции. Показателите им донякъде се подобриха по време на пандемията от COVID-19, тъй като икономическите стимули в отговор на вируса вдигнаха цените на активите.

Руската инвазия в Украйна обаче доведе до нови сътресения.

„Веднага след началото на конфликта повечето инвестиционни мениджъри всъщност намалиха стойността на руските си инвестиции до нула“, коментира пред Ройтерс изпълнителният директор на британския пенсионен регулатор Дейвид Феърс. По думите му по-сериозните ефекти за фондовете са свързани с инфлацията, цените на енергията и проблемите във веригите за доставки.

Проучване сред 2000 души в Обединеното кралство, проведено от неправителствената организация Make My Money Matter, показа този месец, че 86% от хората искат пенсионните им схеми да излязат от Русия.

Г-7 ограничава използването на злато от Руската централна банкаЛидерите на Групата най-богати държави (Г-7) обявиха в четвъртък, че ограничават използването на злато от Руската централна банка


Но заради санкциите, наложени върху руските активи и платежните системи на руските банки, продажбата не е лесна задача.

„Можете да вземете решение да продадете по принцип, но всъщност в момента по всяка вероятност няма да можете да търгувате. А дори да успеете да намерите купувач, е необходима надлежна проверка, за да сте сигурни на кого продавате. Ако цената е твърде изгодна, най-вероятно кандидат-купувачът е някой руски олигарх“, казва още Феърс.

Ситуацията може да стане малко по-лесна след 1 април, когато се очаква чуждестранните граждани отново да могат да продават акции на Московската борса. Но капиталовият контрол, който Москва въведе като отмъщение за западните санкции, означава, че ще бъде трудно приходите да бъдат репатрирани.

Междувременно някои британски пенсионни фондове обявиха публично детайли относно начина, по който ще третират руските си инвестиции. Пенсионният тръст на HSBC Bank, например, заяви че няма да купува повече руски активи и ще се стреми да продаде съществуващите, когато е уместно.

Британският финансов министър Риши Сунак поиска от инвестиционните мениджъри и пенсионните фондове да намалят експозицията си към Русия.

Ако обаче пенсионните фондове продадат руските си активи възможно най-бързо, това вероятно ще стане срещу минимални суми. Но ако решат да ги задържат, очаквайки, че цената им ще се повиши след разрешаването на конфликта, те може да нарушат собствените си етични насоки. За мениджърите, от чиито решения зависят бъдещите пенсии на милиони британци, това е много труден избор.