Училища в 23 държави, с 405 милиона ученици, все още са частично или напълно затворени заради COVID-19, обявиха от УНИЦЕФ.

По оценки на Детския фонд на ООН, 147 милиона деца са пропуснали поне половината от присъственото си обучение.

Някои уязвими деца, най-вече момичета, не са се завърнали в училища, които са отворили отново.

Децата са "скритите жертви на пандемията", според изпълнителния директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

Макар децата да не бяха толкова уязвими на най-сериозни здравни ефекти от коронавируса, техният живот беше преобърнат от затварянето на училища по време на пандемията.

През март 2020 г. 150 държави по света бяха затворили напълно училищата си, а частични затваряния имаше в 10 други.

Две години по-късно в 19 от държавите част от училищата все още са затворени.

Николай Денков: Няма да има промени във ваканциите на ученицитеПо думите му, заради неприсъственото обучение, както и миналата година, ще се използват допълнително до две седмици след края на учебната година

В други четири – Филипините, Хондурас, Соломоновите острови и Вануату, най-малко 70% от училищата остават затворени, което, според категоризацията на УНИЦЕФ, е пълно затваряне.

"Виждаме деца, които четяха и смятаха преди, а сега не могат," казва Ръсел пред BBC News. Тя се опасява най-вече за децата, които не посещават училище и са изложени на риск от експлоатация.

"Тъй като семействата им са много бедни, някои деца бяха принудени да станат част от работната сила," казва тя. "Момичетата пък биват принуждавани да сключват ранни бракове, а това е ужасна съдба."

Във Филипините, където за децата дори имаше и ограничения да играят навън, малък брой училища започнаха да отварят отново през есента, но повечето ученици остават у дома.