Европейската централна банка подписа споразумения с Полша, Унгария, Албания, Северна Македония и Сан Марино в подкрепа на усилията на петте държави да защитят своите валути от последиците от руската инвазия в Украйна, съобщава Financial Times.

ЕЦБ създаде превантивна суап линия от 10 милиарда евро с полската централна банка, за да ѝ предостави евро в замяна на полски злоти до януари 2023 г. Това се случва за първи път след световната финансова криза през 2008 г.

Освен това ЕЦБ разшири съществуващите споразумения за обратно изкупуване и финансиране в евро на централните банки на Унгария, Албания, Северна Македония и Сан Марино, които изтичат в края на март.

Според анализаторите, този ход, който идва след рязката разпродажба на централноевропейските валути след нахлуването на Русия в Украйна, ще укрепи способността на централната банка на Полша да подкрепи злотата, ако е необходимо.

"Това е закъснелият ефект от значителния натиск върху валутите в региона в началото на март. Възможно е този натиск да продължи и в този контекст смятам, че това е разумна стъпка. Мисля, че това е потенциално полезен инструмент, и дори да не се използва наистина, а само като предпазна мярка, той поддържа злотата", коментира пред FT главният икономист на най-голямата банка в Полша PKO Bank Polski Пьотр Буяк.

Споразуменията за финансиране ще дадат на централните банки извън еврозоната достъп до ресурс в евро, с който те могат да подкрепят валутните си интервенции или да бъде "инжектиран" в банковата система, в случай че валутните им резерви се изчерпят.

Страните от Централна и Източна Европа пострадаха най-силно от преките последици от кризата в Украйна, тъй като 3.8 милиона бежанци избягаха от страната. От тях 2.3 милиона се намират в Полша.

Близостта на тези страни до конфликта и икономическите им връзки с Русия и Украйна предизвикаха опасения сред инвеститорите и оказаха значителен натиск върху националните им валути.

Обезценяването на полската и унгарската валута повиши цените на вноса, оказвайки натиск за повишаване на инфлацията, която надхвърля 8% и в двете страни.

Катар обмисля създаване на собствена дигитална валутаСпоред директорката на финтех отдела на финансовата институция Алануд Абдула Ал Муфта, централната банка скоро ще определи своите приоритети за развитие в тази посока

Полската централна банка похарчи част от резервите си в евро през последните седмици, за да защити злотата, която се понижи до най-ниското си ниво спрямо еврото след световната финансова криза по-рано този месец.

Централната банка на Унгария не се намеси на валутните пазари, но повиши лихвените проценти с 1 процентен пункт миналата седмица, помагайки на форинта да възстанови част от загубените позиции спрямо еврото.

„В контекста на засиленото геополитическо напрежение, причинено от руската инвазия в Украйна, линиите са предназначени да избегнат преливане във финансовите пазари и икономики в еврозоната, които биха могли да повлияят негативно на паричната политика на ЕЦБ“, се посочва в съобщението на Европейската централна банка.

Полша беше една от малкото големи европейски държави извън еврозоната, които до този момент нямаха споразумение за финансиране с ЕЦБ. Институцията вече има подобни споразумения с Швейцария, Швеция, Дания, Румъния, Сърбия, Хърватия и България, както и със САЩ, Обединеното кралство, Китай, Япония и Канада.

Отделно от това, ЕЦБ води и дискусии с Европейската комисия относно начините, по които може да помогне на украинските бежанци, много от които искат да обменят украински гривни а в други европейски валути.