В България е пълно с невероятни архитектурни бижута, строени в края на XIX в. и началото на XX в., но някои от тях днес са изоставени на произвола.

Такава е къщата на един от най-богатите българи Стефан Симеонов, чиято съпруга била братовчедка на Алеко Константинов.

Имението се намира в красивия град Русе, построено е през 1892 г. по проект на австрийския архитект Лудвиг Мейер, разказва Darik News.

За Симеонов е известно, че е бил виден фабрикант, търговец, банкер и общественик. Бил е в близки отношения още от ученическите си години със Стефан Стамболов.

Когато същият е министър-председател, започва активен строеж на железопътни линии в страната, а Стефан Сименонов и брат му Иван финансират правителственото начинание със средства от своята частна банка, която по-късно фалирала, тъй като следващото правителство отказва да върне заема за изградената от тях линия Горна Оряховица – Велико Търново - Пловдив.

Интересна подробност е, че братя Симеонови даряват 50 000 златни лева за построяване на "Статуята на Свободата" в Русе, по проект на италианския скулптор Арнолдо Цоки. Красивата лятна вила е била място, на което са се вдигали пищни тържества, на които са присъствали едни от най-изтъкнатите банкери, артисти и местни бизнесмени.

Изоставени сгради и съоръжения, отново превзети от природата (снимки)От железопътна линия, покрита със зеленина, до пустинен дом, наполовина заровен в пясък - фотограф споделя невероятни снимки на изоставени сгради и съоръжения, отново превзети от природата

След 1944 г. сградата известно време е ползвана от МВР, след това като детски санаториум, преди да бъде превърната в детска градина за деца с умствени проблеми. В наши дни сградата е изоставена и е място, на което се събират наркомани и алкохолици.