В малък град в Южна Флорида на име Съни Айлс Бийч се издигат луксозни жилищни сгради над Атлантическия океан.

Над оживените улици на града обаче не всички апартаменти, които струват милиони долари, светят вечер.

"Тези жилища са купени, никога не са използвани и винаги са тъмни," казва пред Insider Даниел Гиелчински, адвокат в DGIM Law в намиращия се наблизо град Авентура.

Той се занимава със съдебни дела в сферата на имотите и фалитите в района. "Ще видите много тъмни прозорци в тези красиви сгради."

Със своето слънце и палми Съни Айлс Бийч отдавна е като магнит за заможни чуждестранни инвеститори. Няколко имотни агенти в района казват пред Insider, че са работили с много купувачи от Европа и Латинска Америка, най-вече от Германия и Бразилия. През икономиката на града, който носи прякора "Малката Москва," обаче минават и много руски пари.

В последните години Флорида може да се похвали с най-много имотни сделки, сключени от руснаци в САЩ. Те биха могли да станат обект на санкции, а мнозина от инвестиралите в района с нетърпение очакват повече информация за това как ще бъде засегнато богатството им.

Гиелчински обяснява пред Insider, че тези имоти често са собственост на подставени или холдингови компании. Това е метод, който позволява на заможните купувачи да скриват истинската собственост на даден имот. Той твърди, че е бил в такива необзаведени имоти, които нямат и наематели.

"Наричат ги призрачни жилища, защо никой никога не е живял в тях," казва той. "Те се купуват и няколко години по-късно се продават. А в периода между двете сделки никой не влиза там, дори за да сложи нова крушка."

Призрачният апартамент е начин за запазване и укриване на средства

Този тип жилища са познати и с френския термин pied-à-tierre, който се отнася до второ, временно жилище. Има много причини, поради които купувачи се интересуват от такива временни жилища, като например живеещи постоянно извън града, които прекарват по няколко дни в седмицата в него.

Тези апартаменти обаче са популярни и сред чуждестранните купувачи, които търсят място, където да пазят парите си. Някои от тях може да използват тези жилища по два месеца в годината, докато други може никога да не живеят в тях.

Санкциите плашат богатите руснаци в Малката Москва във ФлоридаСъни Айлс, Флорида отдавна е предпочитана дестинация от заможни руснаци, които са закупили толкова много имоти в района, че мястото е известно като

Основната причина за закупуването на призрачен апартамент е, за да се избегне плащането на данъци, казва Гиелчински. Независимо от това къде е основното жилище на човек, всички пари, изкарани в САЩ, се облагат с данъци.

За да избегнат това, купувачите могат да вложат парите си в сметка, собственост на адвокат. След това той може да ги използва, за да закупи имот чрез тръст или подставена компания, ако клиентът желае.

"Апартаментът има стойност," казва Гиелчински. "Парите ви са в безопасност там. Образно казано, те са „паркирани“ там." Когато купувачът има нужда от парите, той или тя продава апартамента и парите отиват отново в сметката на адвоката.

Според Гиелчински закупуването на призрачно жилище е инвестиция, защото стойността му вероятно ще нарасне. Това обаче е и начин за скриване на доходи без да се оставя проследима парична следа.

"Дори и ако данъчните започнат да търсят парите, няма начин да разберат кой е собственик на тази компания", казва Гиелчински.