Суперяхти, собственост на руски олигарси, смятани за приближени на президента Владимир Путин, се раздвижиха, докато САЩ и нейните съюзници готвят налагането на допълнителни санкции спрямо тяхната собственост след инвазията в Украйна.

Данни на Marine Traffic показват, че най-малко четири огромни яхти, собственост на руски бизнесмени, се придвижват към Черна гора и Малдивите, след като в последните дни страни от цял свят обявиха санкции.

Сред тях е министерството на финансите на САЩ, което наложи ограничения на Централната банка на Русия. Малдивите нямат споразумение за екстрадиция със САЩ, според Nomad Capitalist.

Имуществото на руските милиардери вероятно ще понесе още удари, тъй като администрацията на американския президент Джо Байдън наскоро обяви създаването на екип, който ще се прицели в техни активи, в това число яхти и имения. Франция изготвя списък с имоти, собственост на руски олигарси, в това число автомобили и яхти, които може да бъдат конфискувани съгласно санкциите на ЕС.

“Идната седмица стартираме международна трансатлантическа работна група, която ще установява, преследва и замразява активи на санкционирани руски компании и олигарси – техни яхти, имения и други неправомерни придобивки, които можем да открием и замразим по закон,” се казва в съобщения на Белия дом в Twitter.

Украински механик опита да потопи в Испания яхтата на руски олигарх Украинецът бил възмутен от видеото, на което се вижда как снаряд поразява жилищен блок в Киев преди няколко дни

На фона на всичко това, някои от най-богатите руснаци местят плавателните си съдове на други места с надеждата, че могат да избегнат конфискацията им.

Вагит Алекперов, който е президент на Лукойл, придвижва яхтата си към Черна гора, според Marine Traffic. Очаква се тя да пристигне там от Барселона в близките дни.

Яхтата на Алекперов носи името Galactica Super Nova и според Superyacht Fan е оборудвана с “6-метров басейн със стъклено дъно, площадка за хеликоптер и асансьор.” Състоянието на Алекперов се оценява на малко под 25 млрд. долара, според Forbes.

Черна гора е член на НАТО. Външният министър на страната обяви, че Черна гора, която кандидатства за членство в ЕС през 2008 г., ще се пресъедини към санкциите на съюза спрямо Русия.

Най-малко три яхти, собственост на други руски милиардери, се приближават към Малдивите - малка островна държава в Индийския океан. Малдивите са популярна туристическа дестинация за руски туристи. Министърът на туризма на страната заяви, че инвазията на Русия ще окаже сериозен ефект върху местния туристически сектор.

Яхтата на милиардера Олег Дерипаска - Clio, е напуснала Шри Ланка преди близо две седмици и се очаква скоро да пристигне в Малдивите, според Marine Traffic. Дерипаска и свързани с него компании бяха санкционирани през 2018 г. от САЩ. Той е един от малкото руски милиардери, които се противопоставиха публично на конфликта в Украйна.

“Мирът е приоритет. Преговорите трябва да започнат възможно най-бързо,” написа в Twitter Дерипаска, чието състояние се оценава на около 4 млрд. долара.