Двама руски милиардери - Михаил Фридман и Олег Дерипаска, призоваха за край на конфликта, предизвикан от нападението на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, като Фридман го определи като трагедия за народите на двете държави.

Милиардерът Фридман, който е роден в Западна Украйна, казва, че конфликтът създава разделение межди два източни славянски народа - Русия и Украйна, които са братя от векове.

"Роден съм в Западна Украйна и живях там до 17-годишна възраст. Моите родители са украинци и живеят в моя любим град Лвов," пише Фридман в писмо, с което са се запознали от Ройтерс.

"Също така обаче прекарах по-голяма част от живота си в Русия, където градях и разраствах своя бизнес. Аз съм силно привързан към украинския и руския народ и смятам, че настоящият конфликт е трагедия и за двата народа."

Руският милиардер Олег Дерипаска използва пост в Telegram, за да призове преговорите за мир да започнат "възможно най-бързо".

"Мирът е много важен," казва Дерипаска, който е основател на руския алуминиев гигант Русал, в който той все още притежава акции чрез дела си в неговата компания майка En+ Group.

На 21 февруари Дерипаска заяви, че няма да има война.

Вашингтон наложи санкции на Дерипакса и други влиятелни руснаци заради връзките им с Путин след предполагаемата намеса в президентските избори в САЩ, каквато от Москва отричат.

Така наречените руски олигарси, които през 90-те години упражняваха значително влияние върху президента Борис Елцин, са изправени пред икономически хаос, след като Западът наложи строги санкции на Русия заради инвазията на Путин в Украйна.

"Тази криза ще коства животи и ще навреди на две нации, чиито народи са братя от стотици години," казва Фридман.

"Макар решението да изглежда плашещо далече, мога само да се присъединя към онези, чието пламенно желание е кръвопролитието да приключи. Сигурен съм, че моите партньори споделят моите възгледи."

Един от дългогодишните партньори на Фридман - Пьотр Авен, присъства на среща в Кремъл с Путин и 36 други крупни руски бизнесмени през миналата седмица.

Друг московки милиардер, пожелан анонимност, е заявил пред Ройтерс, че войната ще бъде катастрофална.

"Войната ще бъде катастрофална във всяко отношение – за икономиката, за отношенията с останалата част от света, за политическата ситуация," казва милиардерът.

Милиардерите, които бяха събрани за среща с Путин в Кремъл в четвъртък, мълчаха, казва той.

"Бизнесмените разбират много добре какви ще са последствията. Кой обаче иска мнението на бизнеса за това?"