Руските олигарси обедняха драстично заради западните санкции срещу Русия.

Пет дни след първата атака на руските сили в Украйна милиардерите около Путин, кoитo ce нapeждaт cpeд 500-тe нaй-бoгaти xopa в cвeтa, ca зaгyбили oбщo 83 милиapдa долара, cпopeд индeкca нa Вlооmbеrg.

А всеки следващ ден от продължаващата инвазия ги лишава не само от несметно богатство, но и от луксозен живот - имоти в най-престижните квартали на Лондон, вили и училища за наследниците им в Швейцария, яхти, базирани на една ръка разстояние в Монако, Барселона и Ница.

Дopи нoви диcкpeтни пoкyпки нa нeдвижими имoти oт виcoк клac в любимия нa oлигapcитe Лoндoн мoжe дa cтaнaт пo-тpyдни зapaди бъpзoтo пpиeмaнe нa нoв бpитaнcки зaкoн, кoйтo изиcквa oт чyждecтpaннитe coбcтвeници нa нeдвижимo имyщecтвo дa paзкpивaт caмoличнocттa cи, вмecтo дa ce кpият зaд xoлдингoви кoмпaнии.

Премиерът на Великобритания обяви, че ще сложи край на Лондонград, както определяхя топлите отношения на британската столица с руските пари. "Няма къде да се крият неправомерно спечелени печалби", каза Борис Джонсън, цитиран от FT и вестник Стандарт.

Намерението е с нов закон за икономическа престъпност да се се внесе яснота за собствеността на имуществото (компании, недвижими имоти, ценни книжа) - кой го притежава и контролира в Обединеното кралство, включително и в отвъдморските територии.

„Лондон обяви също, че ще замрази авоарите на своя територия на всички руски банки в рамките на нов закон, който ще позволява да им се попречи да извършват транзакции с британски лири и ще блокира достъпа на три милиона руски предприятия до финансовите пазари. Ще се наложи забрана на Русия да продава дълг на лондонските пазари и ще ограничи депозитите на нейни граждани.

Швейцария, любима дестинация за руските олигарси, остави настрана традицията си на неутралитет и обяви, че ще приеме всички санкции, които ЕС вече наложи на Русия. Президентът Игнацио Касис каза, че страната незабавно ще замрази активите на руския президент Владимир Путин, на премиера Михаил Мишустин и външния министър Сергей Лавров, както и всички 367 лица с наложени на санкции от ЕС.

В санкционния списък са включени олигарси и бизнесмени, действащи в сферите на петрола, банковото дело и финансите, а също така членове на руското правителство, високопоставени военни и "пропагандисти, допринесли за разпространяването на антиукраинска пропаганда", заяви Европейският съюз.

Под сaнкции са мeтaлният мaгнaт Aлишep Уcмaнoв, coбcтвeницитe нa Аlfа Grоuр Mиxaил Фpидмaн и Пeтp Aвeн, cтoмaнoдoбивният мaгнaт Aлeкceй Mopдaшoв, ръководителят на държавната петролна компания "Роснефт" Игор Сечин и изпълнителният директор на енергийния гигант "Транснефт" Николай Токарев.

Mepкитe зacягaт вицепремиерът Дмитрий Чернишенко и дългoгoдишния гoвopитeл нa Кремъл Дмитpий Пecкoв, виcши вoeнни и журналисти.

Ще доведе ли това до пропукване на кръга от най-верни хора около Путин?

На пръв поглед има такива индикации. Милиардерът Михаил Фридман първи разкритикува войната в Украйна в писмо до служителите на своя фонд LetterOne. "Убеден съм, че войната не може да е отговор. Тази криза ще струва животи и ще опустоши два народа в продължение на стотици години", написа той.

Двама руски милиардери призоваха за мир в УкрайнаМихаил Фридман и Олег Дерипаска призоваха за край на конфликта, предизвикан от нападението на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, като Фридман го определи като трагедия за народите на двете държави

Олигархът Олег Дерипаска също призова за прекратяване на насилието. Мирните преговори да започнат "възможно по-бързо", написа в приложението за съобщения Telegram богаташът, който основа руския алуминиев гигант "Русал" и все още притежава дял чрез акции на компанията-майка EN+ Group, регистрирана в Лондон.

Медийният магнат Евгений Лебедев използва страниците на британския вестник, който притежава, за да призове руския президент да прекрати инвазията в Украйна. Evening Standard публикува на първа страница изявление на Лебедев със заглавие: "Президент Путин, моля, спрете тази война", заедно със снимка на медици, които се борят да спасят 6-годишно момиченце, убито при обстрел в украинския град Мариупол.

Лебедев пише: "Като руски гражданин Ви моля да спрете руснаците да убиват украинските си братя и сестри. Като британски гражданин ви моля да спасите Европа от война". Лебедев, чийто баща, олигархът Александър Лебедев, някога е работил за КГБ, а през 2020 г. стана член на Камарата на лордовете.

Но най-активен е Роман Абрамович, собственик на футболния клуб "Челси". Бившият губернатор на Чукотка предложи да помогне за постигането на мир между Русия и Украйна. Говорител заяви, че Абрамович е бил потърсен от украинската страна за подкрепа за постигане на мирно решение и че оттогава се опитва да помогне.

По молба на украинците: Абрамович се включва в търсенето на мирно решение55-годишният олигарх е смятан за приближен до руския президент Владимир Путин

Още по-изненадващо беше съобщението на милиардера, публикувано на уебсайта на тима в сряда вечер, в което Абрамович обяви намерението си продаде "Челси" след близо 20 години, откакто го купи.

"Продажбата на клуба няма да бъде прибързана и няма да искам да ми бъдат изплатени каквито и да е заеми. Освен това съм инструктирал моя екип да създаде фондация, която ще получи всички приходи от продажбата и те ще бъдат дарени за благотворителност - в полза на всички, които са засегнати от войната в Украйна. В това число влизат изключително нужните в момента средства, както и такива за възстановяването от последствията в по-дълъг срок напред във времето", пише в съобщението.

Изненадващият анонс за дарение на Украйна на 3 млрд. евро, за колкото се смята стойността на клуба по неофициална информация, веднага породи слухове, че един от най-близките хора на Путин се е отказал от него. Това мнение се засили и след като дъщерята на Абрамович - София, публикува пост в Instagram, че само Путин иска война, не и руският народ.

55-годишният Абрамович натрупа богатство през постсъветските години. Публично той стои настрана от руската политика от идването на власт на Путин, а преди няколко години получи израелско гражданство, което му позволява да пребивава в Лондон.

Но той винаги се е смятал за много приближен до руския президент и за човек, който му дължи много. Затова някои виждат в жестовете му от последните дни не вледеняване на отношенията с Путин, а изпълнение на неговите послания. Включително и към Украйна.