Чарли Мънгър, който е наричан „дясната ръка“ на Уорън Бъфет, управлява инвестиции от доста време. Милиардерът обаче твърди, че за младите хора никога не е било по-трудно да натрупат пари и да ги запазят.

През февруари, по време на годишното събрание на издателската компания Daily Journal Corporation, Мънгър заяви, че успешното справяне в инвестиционния свят е станало много по-трудно през последните няколко десетилетия. Той също така отбеляза, че разходите за живот в много части от САЩ са значително по-високи, от когато и да било.

“За хората, които завършват университети сега, ще е много по-трудно да забогатеят и да останат богати,” казва 98-годишният Мънгър. “Помислете колко струваше човек да притежава къща в желан квартал в град като Лос Анджелис.”

Тази седмица Мънгър се оттегли от поста председател на Daily Journal. Той остава директор на компанията и дългогодишен вицепредседател на инвестиционната и холдингова компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway.

През 1980 г., две години след като Мънгър става вицепредседател на Berkshire Hathaway, средната цена на жилищата в Калифорния е била 80 055 долара. Ако бъде отчетена инфлацията, тази сума се равнява на малко над 275 600 долара днес, според данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ. Миналата година средната цена на къщите в Калифорния надхвърли 800 000 долара за първи път, според Асоциацията на имотните компании на Калифорния.

Паметни цитати за нещата от живота на Чарли Мънгър – дясната ръка на БъфетМного хора, дори и тези, които не обръщат много внимание на инвестиции и пазари, са чували името Уорън Бъфет. Много по-малко хора обаче са чували за дългогодишния му бизнес партньор Чарли Мънгър

Този контраст, казва Мънгър, затруднява предоставянето на “универсален” инвестиционен съвет. В продължение на десетилетия, неговият предпочитан съвет е бил “притежавайте диверсифициран портфейл обикновени акции ” — стратегия, която може да донесе на интелигентните инвеститори приблизително 10% доходност, казва той.

Това обаче вече не е толкова безупречна тактика, особено ако се има предвид колко сложно е станало инвестирането. “Не мисля, че бъдещето ще предостави на дипломиращия се тази година от университета толкова лесни инвестиционни възможности”, казва Мънгър, цитиран от CNBC.

Това не означава, че младите хора не могат да спечелят от умни инвестиции, но просто може да е необходимо търпение. На събранието на акционерите на Berkshire Hathaway през 2020 г. Бъфет препоръча да се избягват единичните акции в полза на индекса S&P 500. Това е по-пасивна инвестиционна стратегия, която намалява риска от притежанието на единични акции, чиято цена може непредвидимо да падне.

По време на годишното събрание на Daily Journal Мънгър отбеляза, че получаването на персонализирани съвети може също да бъде от помощ.

“Мисля, че трябва да установите нивото на вашите уменията или на тези на вашия консултант,” казва той. “На всички, които смятат настоящия инвестиционен климат за труден и донякъде объркващ, бих казал: Добре дошли в света на възрастните.”