Почти половината от всички собственици на криптовалути в Съединените щати, Латинска Америка и Азиатско-тихоокеанския регион са закупили цифрови активи за първи път през 2021 г.

Това показват данните от проучване на американската криптоборса Gemini, цитирани от Ройтерс.

В изследването, проведено между ноември 2021 г. и февруари 2022 г., участват близо 30 000 души от 20 държави.

Резултатите показват, че 2021 г. е била изключително силна за криптопазара, като инфлацията е стимулирала приемането на дигиталните активи, особено в страните, чиито валути са претърпели по-сериозна девалвация.

Бразилия и Индонезия са водещи в света по разпространение на криптовалутите, установяват експертите на Gemini. В тези две държави 41% от анкетираните съобщават, че притежават криптовалута, в сравнение с 20% в Съединените щати и 18% в Обединеното кралство.

79% от притежателите на криптовалута казват, че са избрали да закупят цифровите активи за своя дългосрочен инвестиционен потенциал.

Хората, които в момента не притежават криптовалута и живеят в страни, които са преживели девалвация на валутата спрямо щатския долар, са повече от пет пъти по-склонни да закупят криптовалути като застраховка срещу инфлацията.

Биткойнът над $42 000 след новината за инвестиция на най-големия хеджфондЦената на биткойна днес проби границата от 42 000 долара след излизането на новината, че хедждфондът на Рей Далио Bridgewater Associates се очаква да инвестира в най-популярната крпиптовалута в света

Само 16% от анкетираните в Съединените щати и 15% в Европа споделят мнението, че криптовалутите могат да осигурят защита от инфлацията, в сравнение с 64% в Индонезия и Индия.

Индийската рупия се понижи със 17.5% спрямо долара през последните пет години, докато индонезийската рупия се понижи с 50% в периода между 2011 и 2020 г.

Само 17% от европейците съобщават, че притежават дигитални активи през 2021 г., а само 7% от тези, които в момента не притежават криптовалута, казват, че възнамеряват да купят дигитални активи в даден момент.

Биткойнът, който е най-популярната криптовалута, достигна най-високата си стойност за всички времена от над 68 000 долара през ноември, с което допринесе за повишаването на стойността на пазара на криптовалутите до 3 трилиона долара. Към момента цената на най-активно търгуваната криптовалута е малко над 46 000 долара.