Биткойн "миньорите" държат все повече и повече криптовалути, като в същото време постоянно разширяват операциите си през 2022 г.

Това показва доклад на консултантската компания Arcane Research, цитиран от Cointelegraph.

44.95% от глобалния хешрейт (от англ. hashrate - комбинираната изчислителна мощност, използвана от миньорите на биткойн в световен мащаб) се генерира от северноамериканските миньори, според последните данни от индекса на Кеймбридж Биткойн за потреблението на електроенергия.

С огромното прогнозирано увеличение на целевия хешрейт сред публично търгуваните биткойн компании обаче, този дял вероятно ще се увеличи значително.

"Повечето публично регистрирани компании за добив на биткойни следват т. нар. стратегия на задържане, като правят всичко възможно, за да запазят колкото се може повече от добитите токени", обяснява анализаторът на Arcane Research Джаран Мелеруд.

Това им позволява да служат като средства за инвестиции в биткойн за външни инвеститори,

Основателят и главен изпълнителен директор на Compass Mining Уит Гибс обяснява, че публичните компании имат предимство, когато става въпрос за държане на биткойн портфейли, защото имат достъп до капиталовите пазари.

„Те не трябва да ликвидират своите активи, за да купят повече машини, да увеличат пространството си в стелажите и т.н. Те могат да се обърнат към капиталовите пазари и да получат необходимите средства, за да продължат да се разширяват. Така че те са в състояние да държат големи позиции в биткойн", казва Гибс.

Как добивът на биткойни влияе върху цената на криптовалутата?Хората, които добиват биткойни, известни и като

Някои от най-големите "миньори" държат огромни количества биткойн. Компанията за добив на биткойн Marathon държи третия по големина портфейл в световен мащаб след Tesla и MicroStrategy.

От януари 2021 г. насам резервите на компаниите за добив на криптовалути непрекъснато се увеличават, което отразява тяхната стратегия да държат портфейлите си на всяка цена.

"Търсенето на инвестиционни алтернативи в криптосектора е голямо, особено в САЩ, тъй като пазарът на борсово търгувани биткойн фондове все още не е достатъчно зрял", смята Джаран Мелеруд.

По думите му "миньорите" са едни от най-позитивно настроените играчи на криптопазара и използват силно развитите капиталови пазари в САЩ, за да набират средства, с които да плащат за своите разширения и оперативни разходи.

Bitcoin Miner Hut 8, например, наскоро отчете рекордни приходи, като общите активи на компанията нараснаха двойно.