Китай изпрати военни и хиляди здравни работници в Шанхай, за да помогнат за тестването на всички 26 милиона жители на града за COVID-19.

Това е една от най-мащабните реакции в областта на здравеопазването на страната, предаде Ройтерс.

Китайската армия вчера е изпратила в Шанхай повече от 2000 медицински служители от армията, флота и обединените сили по поддръжка, съобщи издание на въоръжените сили.

По информация от медии, множество провинции, сред които Цзянсу, Чжъцзян и Пекин, са изпратили здравни работници в Шанхай и според някои оценки общият им брой е над 10 000 души.

Трейдърите в Шанхай спят на работните си места по време на локдаунаНякои компании дори поставят сгъваеми легла под бюрата в офисите

Това е най-мащабната реакция на Китай в областта на здравеопазването от края на 2019 г., когато новият коронавирус беше открит за първи път в град Ухан.

Държавният съвет съобщи, че тогава армията е изпратила над 4000 здравни работници в провинция Хубей, където се намира Ухан, припомня Нова телевизия.

В Шанхай, където миналия понеделник беше въведен двустепенен локдаун и на практика на всички жители е забранено да напускат домовете си, вчера са били отчетени 8581 случая на заразени с COVID-19 без симптоми и 425 симптоматични случаи.

Градските власти вчера призоваха всички жители да се тестват с антигенни тестове за COVID-19.