Финансовите регулатори в Китай започват проверки срещу посредниците и инвестиционните компани, използващи методите на фън шуй, за да прогнозират тенденциите на капиталовите пазари, съобщава Ройтерс.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа заяви, че поддържа „нулева толерантност“ към незаконното поведение на фондовия пазар и е наказала някои брокери, които са анализирали, прогнозирали или предлагали инвестиционни съвети, като прилагат аспекти на фън шуй като т. нар. "небесни стъбла" и "земни клони".

Местните медии засега не предоставят повече подробности за конкретните брокери, глобени от регулатора.

Някои от водещите инвестиционни компани в Поднебесната империя, като Guosheng Securities и Essence Securities, получиха предупредителни писма през последната година, след като пуснаха доклади и анализи, които се базират на методите на фън шуй.

Трейдърите в Шанхай спят на работните си места по време на локдаунаНякои компании дори поставят сгъваеми легла под бюрата в офисите


Някои от тези "анализи" повдигнаха разгорещени пазарни дискусии.

Последната серия от проверки идва в момент, когато на китайските капиталови пазари се наблюдава висока волатилност. Водещият индекс CSI 300 загуби около 14% от стойността си тази година.

Базираната в Хонконг брокерска компания CLSA публикува шеговит индекс на фън шуй преди лунната Нова година. В него тя използва китайския зодиак за прогнозиране на представянето на акциите.